Provincie Overijssel

Persbericht

Zwolle, 8 april 2008

Overijssel zet in Stedendriehoek 5 boegbeeldprojecten op de kaart

De provincie Overijssel gaat de komende jaren investeren in het Overijsselse deel van de Stedendriehoek. De provincie, de gemeente Deventer en de regio Stedendriehoek hebben vijf belangrijke projecten aangewezen waarin deze partijen gaan samenwerken. Het betreft de projecten Stad aan de IJssel, Herstructurering woonwijken, Economische Innovatieagenda, Stationsomgeving en Poorten van Salland.

Binnen de Stedendriehoek werken de provincies Overijssel en Gelderland samen met de gemeenten Apeldoorn, Brummen, Deventer, Epe, Lochem, Voorst, Zutphen aan de ontwikkeling van deze regio. Zij hebben daarvoor gezamenlijk een aantal speerpunten bepaald en afspraken gemaakt. Voor de afspraken tussen de provincie Overijssel en de regio mondt dit uit in een Strategische Agenda waarin de vijf belangrijkste projecten zijn benoemd, de zogenoemde boegbeelden. Dit zijn de vijf Boegbeeldprojecten:

Stad aan de IJssel: Bij Deventer wordt meer Ruimte voor de Rivier gecreëerd door de aanleg van 2 nevengeulen. Daarnaast wordt ook de beeldkwaliteit van het Deventer IJsselfront verbeterd door de restauratie van de monumentale Wellekade, het realiseren van een afmeervoorziening voor de riviercruisevaart aan de Pothoofdkade en het aanlichten van het waterfront met haar monumenten. Deze ingrepen versterken de aantrekkelijkheid, functionaliteit en uitstraling van het stedelijk IJsselfront en haar omgeving.

Herstructurering woonwijken: dit project draagt bij aan het verbeteren van het woonklimaat in de stad Deventer en aan het vergroten van het aantal sociale activiteiten voor inwoners (aansluitend bij de sociale agenda van de regio). Dit betreft de wijken Rivierenwijk, Keizerslanden en Voorstad-Oost.

Economische Innovatieagenda: in dit project willen ondernemers, onderzoekinstellingen, onderwijs en overheid samen komen tot een regionale innovatieagenda. Op basis hiervan zoeken zij gericht samenwerking in majeure projecten op het gebied van economische innovatie.

Stationsomgeving: Het verbeteren van de inrichting van het station en directe omgeving (derde perron, stallingplaatsen voor de fiets, herinrichting busstation, milieumaatregelen bij spoorwegviaduct en rangeeremplacement) versterkt de positie van het openbaar vervoer en is een van de (flankerende) maatregelen die bijdraagt aan een betere bereikbaarheid van Deventer. Dit project sluit bovendien aan op het versterken van binnenstedelijke functies.

Poorten van Salland: dit project is direct gericht op het verbeteren van de externe en interne bereikbaarheid van de Stedendriehoek door het verbeteren van de zuidelijke invalswegen vanaf de A1 bij Deventer. Het gaat vooral om de oostelijke aansluiting (Siemelinksweg) van Salland en stad Deventer op de A1.

Relatie met Gelderland

De provincie Gelderland maakte al eerder bekend dat zij de komende vier jaar in het kader van de regionale samenwerking ruim 9,0 miljoen euro willen investeren in projecten gericht op het verbeteren van de sociale samenhang en het uitvoeren van omgevingsplannen. Gelderland sluit daarvoor met de regio Stedendriehoek een zogenaamd 'Regiocontract' af. Zowel het Regiocontract van Gelderland als de Strategische Agenda met de boegbeelden van Overijssel worden op 25 april ondertekend. De ondertekening gebeurt door gedeputeerde Theo Peters van Gelderland, gedeputeerde Dick Buursink van Overijssel en dagelijks bestuurslid van de regio Rob Metz.

Informatie: Irene van Gameren, team Communicatie, provincie Overijssel, telefoon 038 499 9263 of bij spoedvragen buiten kantooruren 06 18 30 00 03 Of: Gerardy Hulsbergen, beleidsmedewerker strategische communicatie regio Stedendriehoek, telefoon 0570 - 695197.

Dit is een gezamenlijk persbericht van de provincie Overijssel, de gemeente Deventer en de regio Stedendriehoek