Fortis Bank

Persbericht
Brussel, 8 april 2008.

Fortis lanceert natura-uitvaartverzekering in België

Mensen verschillen sterk in de benadering van hun eigen sterfelijkheid Uitvaartverzekeringen zijn in landen zoals Nederland en Spanje een groot succes. In België kent deze verzekering vooralsnog een eerder beperkte bijval. Belgen denken hier liever niet over na en menen dat hun spaargeld wel zal volstaan. Slechts 10% van de Belgen zou in het bezit zijn van een uitvaartverzekering, terwijl bijvoorbeeld in Spanje 70 à 80 % van de bevolking een uitvaartverzekering bezit. Toch zou België aan een inhaalbeweging bezig zijn. Met name door Fortis de toenemende vergrijzing, het stijgend aantal alleenstaanden, de duidelijke verdere individualisering van onze maatschappij, tekent zich duidelijk de trend af dat mensen meer en meer hun eigen uitvaart vooraf wensen te regelen. Een uitvaartzorgverzekering, waarvan de premies zeer toegankelijk zijn voor iedereen, kan zeker bijdragen tot de gemoedsrust. Fortis is begin maart van start gegaan met de natura-uitvaartzorgverzekering in samenwerking met haar Nederlandse verzekeringsdochter Ardanta, en op een paar weken tijd werden reeds een duizendtal contracten afgesloten. De uitvaartverzekering wordt gepromoot via direct www.fortis.be marketingkanalen en niet via de Fortis-kantoren. Uit marktanalyse is namelijk gebleken dat mensen discretie en anonimiteit hierover op prijs stellen. Vermits het om een eenvoudige verzekering gaat, zonder veel formaliteiten, kan dit product perfect op deze manier verkocht en beheerd worden. Binnenkort kan men het product ook rechtstreeks via de site van Fortis Bank België onderschrijven.
Ardanta is een aanbieder van natura-uitvaartverzekeringen en in Nederland behoort Fortis tot de top-2 van uitvaartverzekeraars. Afsluiting en beheer van de contracten zal gebeuren via het Fortis-Ardanta service punt in België. Het verzekerd kapitaal wordt bij het overlijden van de verzekerde aan de gekozen begrafenisondernemer uitgekeerd op basis van voorlegging van facturen.
Marktonderzoek bij Fortis-klanten met een hospitalisatieverzekering Een uitvaart kost vandaag de dag al gauw zo'n 5.000, met bijkomende specifieke wensen loopt dit op tot wel 6.000 of nog hoger. De uitvaartkosten stijgen jaarlijks anderhalf keer harder dan de kosten van levensonderhoud. Uit een bevraging bij haar klanten bleek dat 1 op 4 mensen menen dat hun nabestaanden het eerder moeilijk zouden hebben om de kosten van een uitvaart op te vangen, en dit speciaal bij alleenstaanden en wat oudere mensen. Tevens zou 1 op 4 kiezen voor een uitbetaling aan de begrafenisondernemer (in natura) eerder dan het uitkeren van een kapitaal aan de nabestaanden. In de praktijk blijkt dat steeds minder mensen over voldoende contant geld bezitten om de uitvaartkosten te bekostigen. Dat de persoon zelf er geen behoefte aan heeft mag dan wel zo zijn, maar de nabestaanden denken daar toch beslist anders over in het geval van overlijden. Omdat de premie laag is bij onderschrijving op jongere leeftijd en er een premiebetaling geldt over een periode van maximum 30 jaar, kan men het best al op jongere leeftijd het product afsluiten. Daarnaast is het product ook uitermate geschikt voor gezinnen met kinderen. Daar komt de klap nog harder aan. Het is mede om deze redenen dat Fortis nu al inspeelt op de veranderende maatschappelijke context.

Bijlage: de kenmerken van de Fortis Uitvaartzorgverzekering.

De uitvaart geregeld, precies zoals de klant ze in gedachten had. Kinderen jonger dan 18 jaar zijn gratis mee verzekerd. Emotionele nazorg voor kinderen (tot 500 EUR). Gratis vrijstelling van premiebetaling indien de verzekerde partner overlijdt. Het verzekerde bedrag wordt jaarlijks verhoogd dankzij de winstdeelname. Vrije keuze van begrafenisondernemer. Extra uitkering van 2.500 EUR bij overlijden door ongeval. Klant bepaalt het verzekerd bedrag vanaf EUR 1000 tot maximaal EUR 15.000. Volledige vrijheid over de besteding van het bedrag aan uitvaartgerelateerde zaken. Periodieke premiebetaling minimaal 5 jaar tot maximaal 30 jaar (premiebetaling maximaal tot de leeftijd van 80 jaar).
Maandelijkse betaling, volgens wens van de klant ook jaarlijks mogelijk. Voor iedereen tot 75 jaar.
Online aanvragen en premie berekening is nu al mogelijk via speciale websites. www.uitvaartverzekering.fortisbanking.be Fortis-Ardanta Servicepunt