Gemeente Barendrecht

Persbericht gemeente Barendrecht

Gastlessen over onderwijs tijdens de Dag van de leerplicht in Barendrecht Collegeleden, raadsleden, leerplichtambtenaren en vrijwilligers gaan langs bij twintig klassen

BARENDRECHT (dinsdag 8 april 2008) ­ Burgemeester Van Belzen, wethouder Coby van Deursen (onderwijs) en gemeentesecretaris Marcel van Bijnen geven op de Dag van de leerplicht, donderdag 10 april, een gastles op verschillende Barendrechtse basisscholen. Naast de collegeleden gaan die dag ook raadsleden, leerplichtambtenaren en vrijwilligers bij de basisscholen langs om te vertellen wat onderwijs voor hen heeft betekend. In totaal worden er ongeveer twintig klassen bezocht.

Burgemeester Van Belzen geeft van 12.45 tot 13.45 uur aan groep 8 op basisschool de Driehoek uur een gastles en Coby van Deursen bezoekt groep 8 van basisschool De Ark van 13.15 tot 14.15 uur. Marcel van Bijnen is van 14.00 tot 15.15 uur aanwezig bij groep 7 van basisschool De Hoeksteen. Daarnaast gaat wethouder Van Deursen die dag ook met een groep derdejaars scholieren van het Calvijn mee naar een onderwijsopvangvoorziening; Educatief Centrum van stichting Horizon Rotterdam. Het doel hiervan is te laten zien dat er ook onderwijs is geregeld voor jongeren die uitvallen in het reguliere onderwijs.

Recht om te leren
De Dag van de leerplicht is een dag om extra aandacht te besteden aan het belang van onderwijs. Dit jaar staat die dag in het teken van het recht om te leren. Leren moet als plicht moet voelen, maar als recht: het recht om jezelf te ontwikkelen via onderwijs. Om dat duidelijk te maken aan kinderen en jongeren is er een speciaal programma ontwikkeld. In dit programma ontdekken kinderen en jongeren op een leuke manier wat je aan je schooltijd kunt hebben en leren ze iets over de geschiedenis van de leerplicht. Het programma is geschikt voor groep 7 en 8 van de basisschool en alle klassen van het middelbaar onderwijs.

Landelijke dag van de leerplicht
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) organiseert sinds 2004 jaarlijks een landelijke dag van de leerplicht. In het kader van de landelijke dag van de leerplicht worden donderdag 10 april in het hele land acties uitgevoerd om de leerplicht en het leerrecht onder de aandacht te brengen.

Noot voor de pers,