Gemeente Utrecht


2008 SCHRIFTELIJKE VRAGEN

Gemeente Utrecht - Vragen van mevrouw drs. E.M.J.Schell, mevrouw A. van Rooij, mevrouw drs. S.A. Willemsen, mevrouw S.M.L. Botse,
de heer drs. E. Smid, de heer M. Eggermont en de heer J. Verkaik

(ingekomen 17 maart 2008 en antwoorden door het college verzonden op 8 april 2008)


Tijdens de bijeenkomst van de gemeenteraad in de wijk Noord-West op 12 maart 2008 hebben we kennis genomen van de problemen rond het gebruik van het verenigingsgebouw aan de Pr. Margrietstraat door de kinderen van de speeltuin "Jong Leven".
Dit is al een lang lopende kwestie. Ouders willen graag enige aanpassingen in de wel beschikbare ruimte tegen over de speeltuin, zodat men samen met de kinderen ook binnen kan vertoeven. De aanpassingen betreffen o.a. het aanbrengen van ramen, die er nu niet zijn. Er is al tot 2 keer toe geld ter beschikking gesteld, maar om diverse redenen is dit geld niet op tijd aangewend om verbeteringen in het gebouw aan te brengen.
Wij constateren dat er sprake is van een zekere patstelling. Vanuit het wijkbureau wacht men eerst tot de ouders zelf met een voorstel komen over de vraag vanuit de kinderen/jongeren en de beschikbaarheid van vrijwilligers. Bij DMO ligt er vanaf oktober 2007 een aanvraag, waar men nu nog wacht op een beheerplan en druk zoekende is naar een goede financiële oplossing. Want op termijn zal hier ook NSO gaan plaatsvinden en aangezien het dan om commercieel gebruik gaat, is het niet redelijk als de gemeente nu de kosten voor het geschikt maken voor kinderopvang voor haar rekening neemt.
De ouders zelf geven aan dat er grote behoefte is aan deze ruimte, aanvullend aan de speeltuin. Zij willen graag meewerken, maar lopen tegen diverse barrières aan.

Dat leidt bij de aanwezige gemeenteraadsleden tot de volgende vragen:

1. Is het College op de hoogte van dit probleem?


Ja, het college is op de hoogte.

2. Is het College bereid om samen met het wijkbureau ouders te helpen een goed voorstel te maken op basis waarvan geld beschikbaar kan worden gesteld, bijvoorbeeld uit het leefbaarheidsbudget?


Ja, het college is daartoe bereid. DMO en het Wijkbureau ondersteunen Jong Leven om de wens naar aktiviteiten te inventariseren en om een financiële oplossing te vinden voor het realiseren van het plan van Jong Leven. Vanuit de DMO is Portes ingezet om bij te dragen aan de inventarisatie van de vraag.

Het College zal het Wijkbureau de opdracht geven om samen met Jong Leven, ondersteunt door Portes, een voorstel te maken op basis waarvan geld beschikbaar kan worden gesteld. Het onderzoeken van de mogelijkheid van financiering vanuit het leefbaarheidsbudget zal in de opdracht worden meegenomen.

3. Vindt het College het een goed idee om samen met DMO en het OGU na te gaan in hoeverre de verantwoordelijke organisatie voor de toekomstige NSO bereid is samen met de gemeente de kosten voor haar rekening te nemen?


Het is een goed idee, het College laat het onderzoeken.

4. Kortom, is het College bereid de ontstane patstelling op te lossen en het gebruik van de beschikbare ruimte in het verenigingsgebouw bruikbaar te maken voor de kinderen van de speeltuin Jong Leven?
5. En is het College dan ook bereid om de betrokkenen nu vooral een tijdplanning te geven, wanneer hom of kuit, en wanneer een mogelijke eerste (voorzichtige) stap gezet kan worden?


Het College is van mening dat er geen sprake is van een patstelling. DMO, Wijkbureau en Portes werken samen in de ondersteuning van Jong Leven met betrekking tot de realisatie van hun plan.

Hierbij zal ook een oplossing gevonden moeten worden voor:
. De relatie met NSO/BSO .
. De structurele kosten van de dagdelen dat JL de ruimte wil gebruiken.

Vóór 1 juni 2008 moet helder zijn of er vraag is naar aktiviteiten en of er ouders/ bewoners zijn die leiding willen geven.
Naar aanleiding van het nog te schrijven definitieve plan, zullen wij u informeren over de afwikkeling van de zaak.


---- --