Ingezonden persbericht


Brede coalitie eist herziening van Nederlandse bijdrage aan de Wereldbank Gelegenheid voor het maken van foto's

Persverklaring A SEED Europe
7 April 2008, Amsterdam.

Woensdag 9 april overhandigt A SEED Europe een petitie aan de minister voor ontwikkelingssamenwerking dhr. Koenders en twee parlementaire commissies(1). De ondertekenaars van de petitie, waaronder meer dan 50 maatschappelijke organisaties en NGO's, vragen om een drastische herziening van de Nederlandse financiële bijdrage aan de Wereldbank. De petitieoverhandigin zal worden vergezeld van een ludieke, openbare actie voor het parlementsgebouw.(2)

Op woensdag 9 april vergaderen de vaste Kamercommissies van Financiën en Buitenlandse zaken over de nieuwe (en tot nu toe meest omvangrijke) bijdrage aan de International Development Association (IDA), onderdeel van de Wereldbank.

De Nederlandse regering overweegt om ¤ 698 miljoen bij te dragen over de komende 3 jaar.(3) Dat omvat een aanzienlijk deel van het jaarlijkse budget van ontwikkelingssamenwerking. De ondertekenaars van de petitie vragen om opschorting van de Nederlandse financiële bijdrage aan de Wereldbank zolang deze via leningen economische hervormingen oplegt en doorgaat met het financieren van fossiel brandstofprojecten in de zuidelijke landen.

"De Wereldbank, met inbegrip van het onderdeel IDA, legt de ontwikkelingslanden op gevoelige terreinen economische beleidshervormingen op (zoals een snelle privatisering van openbare diensten) en laat deze landen te weinig ruimte voor onafhankelijke besluitvorming", zegt Rob Bleijerveld van A SEED Europe. Hij voegt daaraan toe: "Er is bewijs in overvloed dat de set van economische voorwaarden die de Wereldbank aan arme landen heeft voorgelegd, daar niet resulteert in de vermindering van armoede."

"Alhoewel de Wereldbank momenteel pronkt met een hele serie zogenaamde Klimaatfondsen, blijft ze fors geld steken in oliewinning", zegt Janneke Bruil van Friends of the Earth International, "En dat heeft niet geleid tot de verbetering van de energievoorziening voor de armen. Zo was zo'n 80% van de 5 miljard dollar die de Wereldbank sinds 1992 in energieprojecten heeft gestoken, bedoeld voor de toename van de consumptie in het rijke Noorden."

"Ze lijken eenvoudigweg niet bereid om rekening te houden met de kritiek. Het is daarom van cruciaal belang dat de donorlanden, zoals Nederland, een meer kritische houding aannemen over deze kwesties en bereid zijn te dreigen met de terugtrekking van fondsen indien de Wereldbank het niveau van economische invloed op de zuidelijke regeringen niet vermindert," aldus Bleijerveld. "De Noorse regering heeft al een stap gezet in die richting."(4)

//////////////////////////////