Gemeente Amersfoort

datum: 8 april 2008

Kunstwerk van Krijnie Beyen blijft hangen boven de gracht in Amersfoort

De gemeente heeft het kunstwerk 'Weg naar de toekomst' van Krijnie Beyen aangekocht. Dit kunstwerk hangt boven de gracht aan de zijwand van het winkelpand Langestraat 2. Het is speciaal voor deze locatie gemaakt en vorige zomer tijdens de kunstvaarroute geëxposeerd. Het werk spreekt tot de verbeelding en is een extra bezienswaardigheid langs de vaarroute van de Waterlijn. Door de aankoop kan het voor langere tijd blijven hangen.

Krijnie Beyen over haar kunstwerk: 'Het is een kelk die overloopt in een soort draaitrap die 'door' de muur naar boven gaat en boven de muur uitsteekt. Vanuit de rondvaartboot kijk je in een diepe kelk. Het lijkt alsof je toegang hebt tot de bron en de essentie van het bestaan. Door de diepblauwe kleur en de diepte van de kelk wordt het mysterie, het raadselachtige van datgene wat daar binnen is onderstreept. Je ziet niet wat er gebeurt. Je kunt er naar gissen en over dromen. Het is een werkelijkheid die niet tastbaar is en die uitnodigt tot verschillende interpretaties, tot ieders eigen werkelijkheid. Het beeld 'Weg naar de toekomst' heeft ook een buitenkant. Deze buitenkant is helder, gestructureerd, zichtbaar en duidelijk. Het is een soort eindeloze trap die rondom de kern en door de muur slingert. Van het nu naar de toekomst en omgekeerd. Onderweg zie je dezelfde wereld steeds vanuit een ander perspectief.'

Wat drijft Krijnie Beyen?
De Amersfoortse kunstenaar over haar drijfveren: 'Met elk object, serie objecten, opdracht of installatie probeer ik (een) ruimte te creëren. Deze ruimte wordt in het object zelf gevangen, is vastgelegd op een foto of is als omgeving of object te ervaren. In mijn werk zoom ik in op details, speel ik met de werkelijkheid en neem ik de kijker mee naar het diffuse gebied tussen wat zichtbaar en onzichtbaar is. De levensvraag 'Is mijn werkelijkheid DE waarheid?' is voor mij een boeiend uitgangspunt. Ik maak gebruik van verschillende materialen zoals hout, spiegel, perspex, metaal en gips. Foto's zijn mijn inspiratie, mijn schetsmateriaal en maken soms onderdeel uit van mijn eindproduct.' Meer informatie kunt u vinden op www.krijniebeyen.nl.

Informatie: Petri den Doop, communicatieadviseur voor de sector Welzijn, Sociale Zekerheid en Onderwijs, 033 469 43 55, pca.dendoop@amersfoort.nl.

Op vrijdag 11 april vieren we de aankoop van het kunstwerk tijdens een rondvaart met de Waterlijn die langs het kunstwerk vaart. De pers is hierbij van harte welkom. Programma:
16.00 uur: vertrek met de boot voor een rondvaart, stop bij het kunstwerk, toespraken van Krijnie Beyen en wethouder Arriën Kruyt, knallende kurken, vervolg rondvaart 17.00 uur: terug in de Krommestraat


---- --