Universiteit Maastricht

Wetenschapsagenda Universiteit Maastricht: April 2008


Promotie mw.drs. Petra M.G. Niessen
in de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences.
Promotores: prof.dr. M.H. Hofker, UM/RUG;
co-promotor: dr. G.J.J.M. van Eys

Titel: "Smoothelins and smooth muscle contractility". Vrijdag 11 april 2008 10.00 uur

Trefwoorden: gladde spiercellen, smootheline

Het samentrekken van gladde spiercellen is essentieel voor het goed functioneren van diverse organen, zoals het maag-darmstelstel en de bloedvaten. In dit proefschrift is de functie van smootheline, een eiwit dat alleen in gladde spiercellen voorkomt, bestudeerd. Er is met verschillende technieken voor het eerst aangetoond dat smootheline een belangrijke factor is voor het correct samentrekken van gladde spiercellen. Het ontbreken van smoothelines zorgt in de darmen o.a. voor een sterk vertraagde stoelgang en in de bloedvaten voor het ontstaan van hoge bloeddruk. Deze resultaten geven nieuwe inzichten in het functioneren van gladde spiercellen en de mogelijke betrokkenheid van smoothelines bij gladde spier-gerelateerde ziektebeelden.


Promotie mw.drs. Yvonne L.J. Vissers
in de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences.
Promotores: Prof.dr. M.F. von Meyenfeldt, prof.dr. N.E.P. Deutz, Arkansas; co-promotores: dr. C.H.C. Dejong; dr.ir. Y.C. Luiking, Numico Research Wageningen.
Titel: "Peri-operative arginine metabolism in cancer". Vrijdag 11 april 2008 12.00 uur

Wanneer patienten met kanker geopereerd worden ter verwijdering van de tumor, hebben zij een grotere kans op complicaties dan mensen zonder kanker. Waarschijnlijk heeft dit te maken met stoornissen in de stofwisseling die bij kanker ontstaan. Het exacte mechanisme is echter niet bekend. In dit onderzoek bleek bij kanker de normale postoperatieve stijging van de productie van het essentiële aminozuur arginine geremd. Omdat arginine nodig is voor wondgenezing en afweer, kan verminderde beschikbaarheid van arginine een rol spelen bij het verminderde herstel na een operatie bij kanker.


Promotie mw.drs. Maud M.T.E. Huynen
in de Faculty of Humanities and Sciences.

Promotores: prof.dr. P. Martens;
co-promotor: dr. H. Hilderink,NMP Bilthoven.

Titel: "Future health in a globalising world". Vrijdag 11 april 2008 14.00 uur


Promotie mw.drs. Evelien B.M. Reinaerts
in de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences.
Promotor: prof.dr. N.K. de Vries,
co-promotor: dr. J. de Nooijer.

Titel: "Vita & Froet; the development and evaluation of two Interventions to promote fruit and vegetable intake among primary school children". Vrjidag 11 april 2008 16.00 uur

Trefwoorden: groente- en fruitconsumptie kinderen

Het eten van voldoende groente en fruit voorkomt het ontstaan van kanker en hart- en vaatziekten. Desondanks eten Nederlandse kinderen te weinig groente en fruit. Om kinderen te stimuleren meer groente en fruit te eten werden twee interventies voor op de basisschool ontwikkeld volgens Intervention Mapping: (1) een gratis dagelijkse groente- en fruitverstrekking en (2) een leeftijdsspecifiek lesprogramma met activiteiten voor de ouders. Uit de effectstudie bleek dat beide interventies zowel op korte als langere termijn effectief waren in het verhogen van de fruitconsumptie. De gratis verstrekking verhoogde daarnaast ook de groenteconsumptie van kinderen van 4 t/m 12 jaar en bleek beter implementeerbaar.

Afscheidscollege van prof.dr. J.M.A. van Engelshoven, Hoogleraar Radiologie in de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences.
Titel: "Wie bang is kan niet wachten".
Vrijdag 18 april 2008 16.00 uur in de St. Janskerk, Vrijthof.


Promotie mw. Sabine Fuss
in de Faculteit der Economische Wetenschappen & Bedrijfskunde.
Promotor: prof.dr. J. Muysken;
co-promotor: dr. A.H. van Zon.

Titel: "Sustainable Energy Development under Uncertainty". Donderdag 24 april 2008 14.00 uur

Trefwoorden: beslissen onder onzekere omstandigheden, economie van energie, beleid voor klimaatverandering

Het opwekken van elektriciteit is de belangrijkste bron van CO2 uitstoot. Het is belangrijk te begrijpen hoe investeringsbeslissingen worden gemaakt in de elektriciteitssector en hoe deze effectief kunnen worden beïnvloed door beleid. Vele landen van de OESO moeten namelijk substantiële delen van hun capaciteit voor het opwekken van elektriciteit in de komende 10 tot 20 jaar gaan vervangen. Deze dissertatie toont aan dat alleen maar technologische verandering en instabiele brandstofprijzen niet voldoende zijn om te leiden tot de investering die nodig is om cumulatieve CO2 uitstoot te stabiliseren op een niveau dat als draaglijk kan worden beschouwd in de klimaatwetenschap. Daarnaast stimuleert zekerheid over de brandstofprijs investeringen in de betreffende technologie, terwijl zekerheid over toekomstige technologische verbeteringen aanvankelijk leidt tot minder investeringen in moderne capaciteit. Ten slotte zou kernenergie een overgangstechnologie kunnen zijn die de kloof zou kunnen overbruggen tussen het bestaande systeem op basis van fossiele brandstof en een verbreiding op grote schaal van duurzame energietechnologieën.


Promotie dhr. Ahmad Daryanto
in de Faculteit der Economische Wetenschappen & Bedrijfskunde.
Promotores: prof.dr. J.C. de Ruyter; prof.dr. M.G.M. Wetzels.
Titel: "A half full glass may seem fuller than a half empty one". Donderdag 24 april 2008 16.00 uur

Trefwoorden: effectieve marketing

Is een glas half leeg of half vol? Sommige mensen zien in het leven vooral uitdagingen, anderen vooral bedreigingen. In de literatuur spreekt men van een promotieoriëntatie versus preventieoriëntatie. Dit verschil vormt de basis voor de vier studies in dit proefschrift. Het toont aan dat als je klanten aanspreekt op een manier die past bij de wijze waarop ze in het leven staan, dit tot effectievere marketing resultaten leidt. Bijvoorbeeld bij het werven van nieuwe leden voor een fitness club is het effectiever om consumenten met een promotieoriëntatie te wijzen op het feit dat je je lekkerder voelt als je regelmatig traint. Anderzijds is het effectiever om mensen met een preventieoriëntatie aan te spreken op het feit dat regelmatig trainen goed is voor de gezondheid en ziektes kan voorkomen.


Promotie dhr. Muhamad R.A.G. Wibisana LL.M.
in de Faculteit der Rechtsgeleerdheid.

Promotores: prof.dr. M.G. Faure; prof.dr. E. Vos.
Titel: "Law and Economic Analysis of the Precautionary Principle". Vrijdag 25 april 2008 12.00 uur


Promotie mr.ir. Reinier B. Bakels
in de Faculteit der Rechtsgeleerdheid.

Promotor: prof.mr. A.W.J. Kamperman Sanders.

Titel: "Techniek, de vierde dimensie van het octrooirecht". Vrijdag 25 april 2008 14.00 uur

Afscheidscollege van prof.dr. P.J.E.H.M. Kitslaar, Hoogleraar Algemene Heelkunde in het bijzonder de Vaatchirurgie in de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences. Titel van de rede: "In itinere".
Vrijdag 25 april 2008 16.30 uur

Caroline Roulaux
Pers & Wetenschapscommunicatie

Universiteit Maastricht
Communicatie & Relatiebeheer
Bezoekadres: Bonnefantenstraat 2, Maastricht
Postadres: Postbus 616, 6200 MD Maastricht
Tel: +31 43 388 5229 (mob +31 6 4602 4992) Fax: +31 43 388 5225 e-mail: caroline.roulaux@ssc.unimaas.nl website: http://www.unimaas.nl