Gemeente Dordrecht


Persbericht

Notitie aangepast na zienswijzen bewoners

Percentage particuliere kamerverhuur naar vijf procent

Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor om in delen van Oud-Krispijn en het Reeland een grens te stellen aan particuliere kamerverhuur. In deze buurten, waar relatief veel kamerverhuur voorkomt, mag per straat maximaal vijf procent van de huizen kamergewijs worden verhuurd. Eind januari ging het college nog uit van tien procent, maar na beoordeling van de ingediende zienswijzen hebben burgemeester en wethouders besloten het percentage te verlagen naar vijf procent.

Toen B&W eind januari het besluit namen over de beleidsnotitie Regulering Kamerverhuur, kozen zij voor tien procent omdat dit percentage in verschillende steden binnen Nederland met succes wordt gehanteerd. Het college was echter gevoelig voor de argumenten van een groot aantal bewoners dat gepleit had voor een lager percentage van vijf procent.

Naast de argumenten van de bewoners, zag het college ook nog andere aanknopingspunten om het percentage naar vijf procent te verlagen. B&W vinden onder andere de leefbaarheid in de aangewezen gebieden kwetsbaar. Daarnaast hoopt het college dat een lager percentage tot een betere spreiding over Dordrecht leidt. Tot slot realiseert de gemeente zich dat een vastgesteld percentage van tien procent niet meer succesvol naar beneden bijgesteld kan worden, omdat afgegeven vergunningen niet zomaar ingetrokken kunnen worden.

Als de gemeenteraad akkoord gaat met het voorstel van B&W wordt de particuliere kamerverhuur aan banden gelegd in Oud-Krispijn tussen de straten Brouwersdijk, Bosboom-Toussaintstraat, Krispijnseweg en Van Baerlestraat, inclusief de randen van dit gebied. In Het Reeland gaat het om het gebied tussen en begrensd door de Celebesstraat, Sumatrastraat, Riouwstraat, Javastraat, Borneostraat en Bankastraat. Het college kan ook andere delen van de stad aanwijzen, wanneer daar een te grote concentratie van kamerverhuurwoningen dreigt te ontstaan. Het quoteringspercentage kan per aan te wijzen gebied verschillen.

Overlast
Met het quoteringsbeleid wil de gemeente Dordrecht de leefbaarheid in de wijken op peil houden. Uit een tussenrapportage over de aanpak van illegale kamerverhuur blijkt dat van 77 gemelde illegale kamerverhuurpanden bij elf panden enige vorm van overlast is gemeld. In de andere gevallen is er hooguit sprake van enig ongenoegen. B&W concluderen dat overlast zich in beperkte mate voordoet en hopen met het quoteringsbeleid en aangescherpte handhavingsmaatregelen de ervaren overlast verder terug te dringen en de leefbaarheid op peil te houden.

Veel particulieren verhuren hun kamers momenteel aan tijdelijke buitenlandse werknemers uit voornamelijk Midden- en Oost-Europa. Over de huisvesting van deze groep werknemers doet de gemeente nader onderzoek. Het college wil hiervoor diverse vragen beantwoord zien. Om hoeveel tijdelijke buitenlandse werknemers gaat het in Dordrecht? Neemt dit aantal (snel) toe? Is de kamerverhuur in Dordrecht voldoende of zijn er andere maatregelen nodig? Burgemeester en wethouders willen de uitkomsten van dit onderzoek binnen enkele maanden presenteren.

Dordrecht, 8 april 2008
Redactie
Ronald van Dijk
Communicatie

telefoon (078) 639 6425
Informatie