Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Fiscale belasting natuursubsidies, kamervragen CDA

08 april 2008 - kamerstuk

Kamerbrief met antwoorden op kamervragen over onzekerheid rondom natuursubsidies. Er kan nog geen uitsluitsel worden gegeven over de Subsidieregeling Natuurbeheer 2000 waaronder vijf subsidies vallen.

Meer informatie

Geachte Voorzitter,
In reactie op de vragen van het lid Schreijer-Pierik (CDA) over de onzekerheid rondom natuursubsidies bericht ik u het volgende.

1
Heeft u kennisgenomen van het krantenbericht (1) waarin gemeld wordt dat door aanhoudende onduidelijkheid over belastingen op subsidies voor natuurbeheer diverse natuurprojecten vastlopen, en dat dit volgens het Belastingadviesbureau Ernst & Young (2) zelfs een belangrijke reden is of kan worden dat het realiseren van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) in 2018 niet gehaald wordt?
Ja.

2
Is het waar dat in de Subsidieregeling Natuurbeheer 2000 (SN 2000) voor het vaststellen van de bedragen is uitgegaan van de normkostensystematiek met vrijstelling van belastingheffing (inkomstenbelasting/vennootschapsbelasting)? Herinnert u zich dat toenmalig staatssecretaris Faber en voorlichters van het ministerie dit - óók in de afgelopen jaren - herhaaldelijk bevestigd hebben, maar dat deze vrijstelling van belastingheffing niettemin tot op de dag van vandaag niet in de wetgeving is opgenomen? De subsidiebedragen van de SN 2000 zijn gebaseerd op de werkelijke kosten van het beheer. In de nota Fiscaliteit, landbouw- en natuurbeleid (TK 2001-2002) is het voornemen neergelegd deze subsidies vanaf 2002 voor 100% vrij te stellen van inkomsten- en vennootschapsbelasting, onder het voorbehoud van Europese goedkeuring. Voor de fiscale vrijstelling van subsidies voor het omzetten van landbouwgrond in natuurterrein heeft de Europese Commissie ingestemd. Deze subsidie is vanaf 1 januari 2000 voor 90% vrijgesteld en vanaf 1 januari 2002 voor 100%.
Over de overige SN-subsidies moet de Europese Commissie nog een beslissing nemen. Zodra goedkeuring is verkregen van de Europese Commissie voor de overige SN-subsidies zal de vrijstelling van deze subsidies in de belastingregelgeving worden opgenomen.


3
Realiseert u zich dat deze onzekerheid of de vrijstelling van belastingheffing überhaupt ooit geregeld zal gaan worden ook zeer ontmoedigend werkt voor agrariërs en particuliere grondbezitters, en dat op deze wijze een financieel verantwoorde, op natuur- en landschapsbeheer/ontwikkeling gerichte bedrijfsvoering onder druk komt te staan? Ik realiseer mij dat duidelijkheid omtrent de belastingvrijstelling van belang is voor de betrokken agrariërs en particuliere grondbezitters. De conclusie dat een financieel verantwoorde, op natuur- en landschapsbeheer/ontwikkeling gerichte bedrijfsvoering onder druk komt te staan, gaat naar mijn mening te ver. Ik ga ervan uit dat belastingvrijstelling niet alleen reden is voor agrariërs en particulier grondbezitters om te kiezen voor een op natuur- en landschapsbeheer/ontwikkeling gerichte bedrijfsvoering.
4
Realiseert u zich dat belastingheffing over de SN 2000-bijdragen effectief leidt tot ongeveer een halvering van de subsidiëring voor natuurontwikkeling/natuurbeheer? Waarom is de beloofde vrijstelling van belasting - de subsidie functieverandering uitgezonderd - nog steeds niet geregeld in wet- en regelgeving? Kunt u dit uitvoerig toelichten? De omvang van de belastingheffing over de subsidies hangt af van de individuele inkomenssituatie van de aanvrager. De kosten van natuurontwikkeling/natuurbeheer worden daarbij in aanmerking genomen. Zie verder antwoord 2.
5
Bent u met mij eens, dat de bedoelde vrijstelling van belasting in het belang van de noodzakelijke natuurrealisatie en de daarbij betrokken agrarische en particuliere ondernemers ten spoedigste tot stand moet komen? Welke concrete stappen heeft u ondernomen en gaat u nu intern en richting Brussel ondernemen om de beloofde vrijstelling van belastingheffing zo snel mogelijk te realiseren?
Ik ben het met u eens dat spoedige totstandkoming van de bedoelde vrijstelling voor het natuur- en landschapsbeheer gewenst is. In overleg met de Europese Commissie heeft dit dossier prioriteit gekregen. Ik hoop dat op korte termijn een besluit genomen wordt over de gevraagde vrijstelling van belastingheffing.
DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,
G. Verburg