Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Fiscale behandeling natuursubsidies, kamervragen SP

08 april 2008 - kamerstuk

Kamerbrief met antwoorden op kamervragen over onzekerheid rondom natuursubsidies. De minister gaat in de brief niet in op specifieke projecten omdat elke subsidieaanvraag een individueel geval betreft.

Meer informatie

Geachte Voorzitter,
Hierbij doe ik u, mede namens de staatssecretaris van Financiën, de antwoorden toekomen op de vragen van de leden Polderman en Irrgang (beiden SP) over de onzekerheid rondom natuursubsidies.

1
Wat is uw reactie op het artikel "Boeren in problemen door onzekerheid natuursubsidies"? 1) Kunt u daarbij specifiek ingaan op de diverse natuurprojecten in Nederland die dreigen vast te lopen?
Het is mij bekend dat er onzekerheden bestaan over de fiscale behandeling (inkomsten- of vennootschapsbelasting) van enkele subsidies op grond van de Subsidieregeling natuurbeheer 2000 (SN 2000), thans provinciale subsidieregelingen natuurbeheer. Het is om verschillende redenen niet mogelijk in te gaan op specifieke aanvragen voor projecten omdat elke subsidieaanvraag een individueel geval betreft waarbij de feiten en omstandigheden uiteenlopen.

2
Is het waar dat in de subsidieregeling staat dat "Beheerders die landbouwgrond hebben omgezet in natuur en hiervoor subsidie hebben ontvangen, hier geen inkomstenbelasting over hoeven te betalen"? 2) Zo ja, hoe kan het dan dat de agrariërs en particuliere grondbezitters waarover het artikel in het AD spreekt al acht jaar geen uitsluitsel hebben gekregen over een vrijstelling van belasting op hun natuursubsidie? De SN 2000 bestaat uit vijf subsidies, te weten voor functiewijziging, beheer, inrichting, recreatie en landschap. De subsidie functieverandering, binnen de SN 2000, en de fiscale vrijstelling daarvan is door de Europese Commissie in beginsel als geen steun beschouwd. Vanaf 1 januari 2000 is deze subsidie voor 90% fiscaal vrijgesteld en vanaf 1 januari 2002 voor 100%.

Over de overige subsidies en de fiscale vrijstellingen daarvan moet de Europese Commissie nog een oordeel vellen. De gesprekken hierover met de Europese Commissie bevinden zich in een vergevorderde fase. Over de termijn waarbinnen een goedkeuring kan worden verwacht, kan geen zekerheid worden gegeven. De Commissie is niet gebonden aan goedkeuringstermijnen omdat de subsidies al zijn verstrekt. De Belastingdienst geeft geen uitvoering aan de voorgenomen fiscale vrijstelling van die subsidies voordat die door de Europese Commissie zijn goedgekeurd. Pas na een goedkeuring van de Europese Commissie en toestemming om de vrijstelling met terugwerkende kracht te verlenen, kan de Belastingdienst de subsidies fiscaal afhandelen.
3
Is het waar dat er een meningsverschil over de vrijstelling op belasting tussen uw beide ministeries bestaat? Zo ja, bent u bereid om de betrokken agrariërs en particuliere grondbezitters onmiddellijk te informeren over het al dan niet verkrijgen van een vrijstelling? Zo neen, waarom niet?
Neen.

4
Wat is de stand van zaken met betrekking tot het overleg met Brussel over een eventuele vrijstelling? Wat zijn de Europese bezwaren of regels die deze vrijstelling in de weg zouden kunnen staan?
Zie het antwoord op vraag 2.
DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg


1) Algemeen Dagblad, 29 februari 2008, blz. 11
2) Provinciale subsidieregeling natuurbeheer blz. 20