Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Belastbaarheid natuursubsidies

08 april 2008 - kamerstuk

Kamerbrief over de Subsidieregeling Natuurbeheer 2000 (SN2000) en de Subsidieregeling Agrarisch Natuurbeheer (SAN). De Europese Commissie moet testemming geven voor fiscale vrijstelling van SN2000.

Meer informatie

Geachte Voorzitter,
Tijdens het Algemeen Overleg op 12 december 2007 heb ik toegezegd contact op te nemen met de staatssecretaris van Financiën over het opschorten van de belastingclaim op de inkomsten uit de SAN-vergoeding. Hierover kan ik u het volgende melden. Zoals in de antwoorden op de vragen van de leden Schreijer-Pierik (CDA), Polderman en Irrgang (beiden SP) is aangegeven, bestaat de Subsidieregeling Natuurbeheer 2000 (SN 2000) uit vijf subsidies, te weten voor functiewijziging, beheer, inrichting, recreatie en landschap. De subsidie functiewijziging, binnen de SN 2000, en de fiscale vrijstelling daarvan is door de Europese Commissie in beginsel niet als steun beschouwd. Vanaf 1 januari 2000 is deze subsidie voor 90% fiscaal vrijgesteld en vanaf 1 januari 2002 voor 100%. Over de overige subsidies en de fiscale vrijstellingen daarvan moet de Europese Commissie in het kader van de staatssteuntoets nog een oordeel vellen. Thans bevinden de gesprekken met de Europese Commissie hierover zich in een vergevorderde fase. De Belastingdienst geeft geen uitvoering aan de voorgenomen fiscale vrijstelling van die subsidies voordat die door de Europese Commissie is goedgekeurd. Pas na een goedkeuring van de Europese Commissie en toestemming om de vrijstelling met terugwerkende kracht te verlenen, kan de Belastingdienst de subsidies fiscaal afhandelen. Voor de subsidies van de SAN betreft de voorgenomen fiscale vrijstelling alleen de subsidies voor het beheer van landschap. Destijds is de mogelijkheid van een fiscale vrijstelling van de subsidies voor botanisch en weidevogelbeheer in de SAN bij de Europese Commissie verkend.

Toen is gebleken dat deze fiscale vrijstelling op grote bezwaren bij de Europese Commissie stuitte. Deze subsidies gaan namelijk uit van inkomstenderving. Een fiscale vrijstelling daarvan zou afbreuk doen aan het beginsel van level playing field. DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,
G. Verburg