Statement VION kwaliteitsborging rundvlees

Son en Breugel, 7 april 2008

Tros Radar heeft aangegeven in de uitzending van 7 april 2008 aandacht te geven aan de omgang met welzijnsnormen voor runderen en specifiek wrak rundvee op Nederlandse runderslachterijen.

Wij hechten er waarde aan u in dit verband te informeren over de wijze waarop de kwaliteitsborging binnen VION is georganiseerd.

In EU Verordening EG 1/2005 is vastgelegd dat alleen gezonde dieren en dieren die hooguit licht ziek zijn, mogen worden getransporteerd naar een slachthuis. Gewonde en verzwakte dieren zijn in principe niet geschikt voor transport. Dieren die niet meer kunnen staan, mogen niet meer (liggend) worden vervoerd, ook niet onder voorwaarden. Zowel de veehouder als de transporteur draagt hier wettelijke verantwoordelijkheid. Hierop ziet de AID toe.
In EU Verordeningen 853/2004 en 854/2004 is bovendien vastgelegd dat dieren die klinische symptomen van systemische ziekten of sterke vermagering vertonen, niet voor menselijke consumptie mogen worden geslacht.

Alle runderen welke aangevoerd worden op een slachterij worden voorafgaand aan slachting onder toezicht van VWA aan een AM (Ante Mortem)-keuring onderworpen. Tijdens deze levende keuring worden de dieren onderzocht op basis van dierenwelzijn, diergezondheid en voedselveiligheid.
Dieren die niet voldoen aan de wettelijke eisen worden onder toezicht van VWA direct gedood om onnodig verder lijden te voorkomen. Na doding worden deze dieren als Categorie 1 materiaal ter destructie aangeboden ter voorkoming dat deze in de voedselketen terecht komen.

Kwaliteitsborging van externe rundvleesleveranciers De kwaliteit van externe rundvleesleveranties aan VION worden op basis van de volgende bovenwettelijke criteria geborgd: o Afspraken met leveranciers over wettelijke eisen en aanvullende kwaliteitseisen zijn vastgelegd in VION's inkoopspecificaties welke door de leverancier rechtsgeldig dienen te worden ondertekend. o Alle leveranciers dienen een leveranciersaudit door een daartoe bevoegde VION-auditor te ondergaan voorafgaand aan een eventuele goedkeuring. Welzijnsnormen voor runderen zijn onderdeel van deze audit.
o Iedere leverantie wordt bij ontvangst grondstoffen beoordeeld op basis van wettelijke eisen en aanvullende overeengekomen kwaliteitseisen. Bij afwijking wordt de leverancier op de hoogte gesteld en tot corrigerende maatregelen gemaand. VION behoudt zich tevens het recht voor, haar leveranciers aan aanvullende audits te onderwerpen.
o Structurele afwijkingen of ernstige incidenten kunnen leiden tot beëindiging van de relatie.

Friesland Beef
Het bedrijf Friesland Beef is leverancier aan VION en VION heeft bij haar beoordeling van deze leverancier de bovenstaande eisen in acht genomen. VION heeft met deze leverancier schriftelijk in haar inkoopvoorwaarden opgenomen dat alleen voor- en achtervoeten van runderen zwaarder dan 240 kg geslacht gewicht worden geleverd. Dit sluit leveranties van rundvlees van wrak vee uit. VION controleert naleving van deze eis tijdens ontvangst goederen aan de hand van gewichtsmetingen.
Friesland Beef wordt herhaaldelijk door VION geaudit waarbij ook ante mortem inspectie van de aangevoerde runderen beoordeeld is. Hierbij zijn geen afwijkingen op de wettelijke eisen geconstateerd. Op grond van geruchten over de omgang met welzijnsnormen voor runderen en specifiek wrak rundvee bij Friesland Beef heeft de Raad van Bestuur van VION een diepgaand onderzoek en audit laten instellen door de kwaliteitsdienst en Interne Accountantsdienst van VION. Uit dit onderzoek zijn geen afwijkingen geconstateerd op de kwaliteitspecificaties die VION in haar inkoopvoorwaarden naar Friesland Beef heeft opgenomen.

Kwaliteitswaarborg
VION verklaart hierbij dat zij de wettelijke eisen, zoals vastgelegd in EU 1/2005 en EU 853/2004 en 854/2004 opvolgt. Het bedrijfseigen kwaliteitscontrolebeleid van VION omvat een aantal bovenwettelijke controle- en borgingsmaatregelen op basis waarvan VION de betrouwbaarheid en kwaliteit van haar producten garandeert.

Prof. Dr. Bert Urlings
Dierenarts
Director Quality Assurance VION N.V.

MaxStats Statistics