Gemeente Amsterdam



NDSM wordt de creatieve werk- en leefplek van Amsterdam

8 april 2008
-
Karlijn van Dongen

Waar de Zuidas de focus heeft liggen op het bank en verzekeringswezen, ligt bij NDSM de focus op creatieve marktsegmenten zoals media, design en cultuur.

De gemeente Amsterdam bouwt een nieuwe stadswijk op de NDSM-werf aan het IJ. De karakteristieke werf van de Nederlandsche Dok en Scheepsbouw Maatschappij krijgt een bijzondere toekomst. Vandaag heeft het dagelijks bestuur van stadsdeel Amsterdam-Noord de nieuwe ontwikkelingsvisie voor dit gebied besproken. De NDSM-werf wordt een nieuw stuk stad met als pijlers: cultuur, wonen, water en horeca.

Wethouder van Poelgeest: "Amsterdam heeft een rijke traditie in het bouwen van mooie, complete stadswijken op bijzondere plekken. Die traditie willen we hier voortzetten. Bouwen op dit soort terrein is wel erg lastig. De grond is vaak vies en omdat je bouwt ín de stad is het logistiek allemaal verdraaid moeilijk. We hopen dat ook het Rijk zal willen bijdragen aan deze ontwikkelingen. Al is het maar omdat het alternatief nog meer kost, dan moet je namelijk bouwen in het groen."

Cultuur, winkels en woningen
Het bijzondere karakter van de werf blijft in de ontwikkelingsvisie behouden. De nadruk ligt hierbij nog steeds op de creatieve industrie. Daarnaast komen er 2500 tot 3000 woningen en komt er kantoorruimte, horeca en allerlei voorzieningen.

Stadsdeelvoorzitter Rob Post: "Wij zijn erg blij met de visie zoals die er nu ligt. De transformatie van scheepswerf naar een nieuwe stadswijk met monumentaal karakter is hiermee een feit. Een combinatie van wonen, creatieve bedrijvigheid, cultuur en recreatie op en om het water maken dat de NDSM-werf een internationale uitstraling krijgt. Belangrijk bij deze plannen is dat de karakteristieke kenmerken van de werf behouden blijven. Voor Noord betekent deze ontwikkeling ook meer werkgelegenheid door de komst van nieuwe creatieve bedrijven en horeca."

Uiteindelijk zal 675.000 m2 van het gebied (her)ontwikkeld worden. Directeur Ted Biesterbos (Biesterbos Planontwikkeling):"Op deze plek ligt een uitgelezen kans om een spannend stukje stad met een bijzondere beleving te ontwikkelen. De ambitie is hoog, het gaat niet om meters maar om de kracht van de plek daarin mee te nemen".

De ontwikkelingsvisie is uitgevoerd in opdracht van de Centrale Stad en stadsdeel Amsterdam-Noord (verenigd in projectbureau Noordwaarts) en de ontwikkelconsortia Amsterdam Waterfront en MediaWharf. Biesterbos Planontwikkeling is ontwikkelaar namens Amsterdam Waterfront, Red Concepts is ontwikkelaar namens MediaWharf.

Het strategiebesluit, waarin de hoofdlijnen van de ontwikkelingsvisie vastliggen, wordt dit voorjaar ook door het college van B&W behandeld. Daarmee zijn de uitgangspunten bepaald voor de uitwerking van een globaal plan voor de NDSM-werf dat vorm krijgt in een projectbesluit eind 2008.