Gemeente Uithoorn

Vrijwilligerscentrale voor Uithoorn en De Kwakel

8 april 2008

In het overleg van 1 april 2008 is door B&W een besluit genomen over de concept-beleidsnotitie `Vrijwilligerswerk Uithoorn 2008' van de Kadernota Wmo-beleid 2008-2011.

Het belangrijkste onderdeel uit de concept-beleidsnotitie is het voornemen om voor de gemeente een vrijwilligerscentrale te realiseren.

De vrijwilligerscentrale krijgt een actieve rol in onder andere de werving van vrijwilligers, deskundigheidsbevordering en het ondersteunen van vrijwilligersorganisaties.

Vrijwilligerswerk is werk dat in enig georganiseerd verband, onverplicht en onbetaald wordt verricht ten behoeve van anderen of de samenleving. Vrijwilligerswerk is vrijwillig, maar niet (altijd) vrijblijvend. Vrijwilligerswerk wordt op heel veel maatschappelijke terreinen verricht door diverse mensen en organisaties. Benadrukt moet worden dat dè vrijwilliger niet bestaat.

Uithoorn kent veel vrijwilligers

Wij zijn er ons bewust van het feit dat er zeer veel vrijwilligers op vele terreinen zoals zorg, kerk, sport en cultuur actief zijn. In Uithoorn gaat het om ongeveer 5.000 à 6.000 inwoners van 18 jaar en ouder die met enige regelmaat actief zijn als vrijwilliger met een gemiddelde inzet van 4 à 5 uur per week.

In de Kadernota Wmo-beleid 2008-2011 Uithoorn is uitgesproken dat het vrijwilligerswerk structureel moet worden ondersteund en gestimuleerd. Deze beleidsnotitie geeft een eerste aanzet voor de uitvoering. De beleidsnotitie is mede gebaseerd op een onderzoek in Uithoorn uit 2007. Onderzocht zijn de behoeften van vrijwilligers en het lokale vrijwilligerswerk. De belangrijkste uitkomst hiervan is dat vrijwilligers(-organisaties) vooral behoefte hebben aan ondersteuning, deskundigheidsbevordering en waardering. De vrijwilligerscentrale pakt vooral de deskundigheidsbevordering en het ondersteunen van vrijwilligersorganisaties op.

Informatieavond

Binnenkort wordt in de raadzaal van het gemeentehuis een informatieavond georganiseerd. Informatie uitwisselen en meedenken staan deze avond centraal. Op het programma staan een korte presentatie over de concept- beleidsnotitie Vrijwilligerswerk Uithoorn 2008 en (onder voorbehoud) een interessante spreker van een al functionerende vrijwilligerscentrale. Na de inspraakronde stelt het college de beleidsnotitie "Vrijwilligerswerk Uithoorn 2008" definitief vast en legt deze ter bespreking en besluitvorming voor aan de gemeenteraad.