CDA

08 april 2008

- Persbericht -

Geen Europese strafnormen

In de Juridische Commissie is vandaag gestemd over het invoeren van geharmoniseerde strafrechtnormen voor het afdwingen van Europese milieuregels.

Door de aanname van het voorstel van EVP-ED rapporteur Nassauer brengt de Juridische Commissie het oorspronkelijke Commissievoorstel in overeenstemming met de uitspraak van het Europese Hof van Justitie. Het Hof bepaalde op 23 oktober 2007 dat de Commissie weliswaar de bevoegdheid heeft om strafrechtmaatregelen voor te schrijven, maar dat het soort straf en de hoogte van de straf moeten worden overgelaten aan de lidstaten. Bert Doorn: 'Dit rapport bakent zeer helder de grenzen af tussen Communautaire en nationale competentie'. De Europese Commissie heeft inmiddels verklaard zich bij het standpunt van het Hof, en dus van de Juridische Commissie van het EP, neer te leggen.

Met de aanname van het rapport Nassauer komt er een voorlopig einde aan het juridische debat tot op welke hoogte de Europese Commissie geharmoniseerde strafnormen mag voorschrijven. Dit debat werd ingeleid op 13 september 2005, toen het Hof in zaak C-176/03 bepaalde dat strafrecht noch strafprocesrecht binnen de competentie van de Europese Gemeenschap vallen, maar dat dit de Gemeenschapswetgever niet belemmert maatregelen te nemen met betrekking tot het strafrecht van de lidstaten om onontbeerlijke maatregelen te nemen om ernstige milieu delicten te bestrijden. Pogingen van de Europese Commissie om deze nieuwe competentie direct om te zetten in wetgeving werden getraineerd door Raad en Parlement, en uiteindelijk door de uitspraak van het Hof van 23 october 2007 teniet gedaan. Doorn: 'De nationale opvattingen over strafrecht zijn te uiteenlopend en cultureel gebonden om te worden geharmoniseerd. Het oordeel van het Hof zoals weerspiegeld in het rapport Nassauer geeft dit kraakhelder aan.'
---