CDA

08 april 2008

- Persbericht -

Europa moet handel in fout hout verbieden

Europa moet nog voor de Europese verkiezingen handel in illegaal tropisch hardhout verbieden.

CDA woordvoerder handelspolitiek ondersteunt de oproep van de Nederlandse milieu- en ontwikkelingsorganisaties en de houthandelsector, want het probleem is urgent. 'Europa moet niet met halfzachte maatregelen komen, maar met concrete wetgeving om alleen handel in legaal hout toe te staan, inclusief sancties', aldus Corien Wortmann, die hierover vragen heeft gesteld aan de Europese Commissie.

Het Actieplan van de Europese Commissie uit 2003 heeft tot nu toe nauwelijks effect gehad. Handel in illegaal hout komt nog steeds op grote schaal voor in Europa en Nederland. Het foute hout komt vooral uit Indonesië, Zuidoost-Azië, het Amazone-gebied en Afrika (Kameroen, Liberia en Congo). Nog steeds is een flink gedeelte van het tropisch hardhout wat Nederland binnenkomt illegaal gekapt. De houthandelsector zelf heeft goede initiatieven genomen, zoals certificering, maar dat wordt nog onvoldoende toegepast.

Corien Wortmann-Kool: 'Verantwoordelijk ingestelde importeurs betalen letterlijk en figuurlijk een hoge prijs, omdat nog steeds op grote schaal illegaal hout verhandeld wordt. Fout gedrag lijkt te lonen, omdat er nauwelijks opgetreden wordt tegen de illegale handel en er geen sancties zijn. Dit heeft verwoestende gevolgen voor de oerbossen en pakt slecht uit voor de lokale bevolking en biodiversiteit in die bosrijke gebieden.'

Wortmann heeft de Europese Commissie opgeroepen in mei, als onderdeel van het aangekondigde âbospakketâ met een voorstel voor wetgeving te komen. Dat maakt het mogelijk om nog voor de Europese Verkiezingen overeenstemming te bereiken zodat er snel een einde gemaakt kan worden aan deze foute praktijken.

---