Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Nederlandse bakkerij produceert vers brood in Holland Heineken Huis Beijing

Bakkerijsector en NOC*NSF: breed podium met brood, sport en gezondheid

Hilversum - 8 april 2008. Vandaag hebben de Nederlandse bakkerijbranche en NOC*NSF een bijzondere samenwerking aangekondigd. Dit gebeurde tijdens het tweede Nationaal Bakkerij Gala, dat plaatsvond in studio 21 te Hilversum en waar ook de Bakker en Banketbakker van het Jaar bekend werd gemaakt. De samenwerking start met een vertegenwoordiging van de Nederlandse bakkerij als leverancier van vers brood in het Holland Heineken House tijdens de Olympische Spelen in Beijing. Daarnaast gaan de Stichting Nationale Sportweek en het Nationaal Schoolontbijt, een initiatief van de bakkerijbranche, een partnership aan. De precieze vorm en invulling van de meerjarige samenwerking wordt binnenkort bekendgemaakt.

De samenwerking koppelt het belang van sport aan het belang van goede voeding. Om te kunnen sporten is gezond eten belangrijk en in gezonde voeding vormt brood de basis. Brood bevat veel waardevolle voedingsstoffen. Bovendien is brood lekker, gemakkelijk en verkrijgbaar in een enorme variatie. Henk Gemser, Bestuurder Topsport NOC*NSF: "Onder de noemer 'Een leven lang sport' stimuleert NOC*NSF het sportklimaat in Nederland. In de bakkerijbranche vinden wij een perfecte partij om mee samen te werken. 'Een leven lang sport, een leven lang brood!' wordt daarbij het thema."

Vers brood in Beijing

De samenwerking tussen de bakkerijbranche en NOC*NSF krijgt een bijzondere start in het Holland Heineken House tijdens de Olympische Spelen in Beijing. In het land waar rijst het basisvoedsel is, zal een professionele Nederlandse bakkerij in het Holland Heineken House sporters en supporters gaan voorzien van dagvers brood. Verder is er het partnership tussen de Stichting Nationale Sportweek en het Nationaal Schoolontbijt. De Stichting Nationale Sportweek is een initiatief van onder andere NOC*NSF en heeft tot doel de deelname aan sport te stimuleren door het aanbieden van talloze nationale en lokale sportactiviteiten zoals een Nationale Zomersportweek, een Nationale Wintersportweek en een landelijke sportdag voor het (basis-) onderwijs. Het Nationaal Schoolontbijt onderstreept het belang van een goed ontbijt als beste start van de dag. De samenwerking biedt een geweldig podium voor de relatie brood, sportief bewegen en gezondheid. In de komende weken zal meer bekend worden over de precieze aard en invulling van de verbintenis tussen de Nederlandse bakkerijbranche en NOC*NSF en de Stichting Nationale Sportweek in het bijzonder.

(Banket)Bakker van het Jaar

Naast de bekendmaking van de sportieve samenwerking stond het Gala ook in het teken van een aantal prijzen. De Bakkerij van het Jaar werd Bakkerij Gerhard Oonk uit Enschede (citaat juryrapport: "Als ondernemen een Olympische sport was, dan won Oonk het goud. Alle producten, van brood tot banket, dagen je uit om er direct in te bijten."). Patisserie de Rouw uit Vugt won de titel Banketbakker van het Jaar (citaat juryrapport: "De kunstenaars van De Rouw beoefenen l'art de la Patisserie tot in de finesses. Hier ademt alles passie kwaliteit, vakmanschap en ondernemerszin."). De aanmoedigingsprijs Ondernemerstalent Bakkerij van het Jaar ging naar Echte Bakker Keurhorst uit Apeldoorn. De Award Bakkerij Innovatie van het Jaar ging naar de ambachtelijke voorgebakken minibroodjes van Bake Five.

Het Nationaal Bakkerij Gala is een initiatief van de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB) en de Nederlandse Brood- en banketbakkers Ondernemers Vereniging (NBOV). Dit jaar is het gala voor de tweede maal georganiseerd met als thema 'Brood en Spelen'. Genodigden waren ambachtelijke en industriële (banket)bakkers, supermarktorganisaties, leveranciers en een aantal bijzondere gasten en sprekers, waaronder Foppe de Haan en Sven Kramer, die bekend maakte zijn rol als Ambassadeur van de Bakkerij voort te zetten.