Gemeente Oldenzaal


Nieuw afvalbrengpunt levert verbetering op

gepubliceerd op : 9-4-2008

Medio 2006 is het nieuwe afvalbrengpunt (abp) aan de Lübeckstraat geopend. Na het eerste kalenderjaar, waarin het afvalbrengpunt met weeg- en registratiesysteem in gebruik is gesteld, heeft er een evaluatie plaatsgevonden.

"Uit de evaluatie blijkt onder andere dat deze nieuwe gemeentelijke voorziening voor het brengen van afval beter functioneert dan het voormalige afvalbrengpunt aan de Kleibultweg", aldus verantwoordelijk wethouder Rorink.

In de huidige opzet gaat het herbruikbare afval zoveel mogelijk direct naar het kringloopbedrijf en wordt het te recyclen afval apart van het restafval op het abp gestort. Tegelijkertijd met de nieuwbouw is ervoor gekozen om een weeginstallatie te realiseren en toegangscontrole met een pasjessysteem in te voeren.

Uit de evaluatie blijkt dat de gebruikers (m.n. burgers) tevreden zijn over het afvalbrengpunt. Dit geldt in grote lijn voor de logistieke opzet (`snel en gemakkelijk') en voor het onderliggende systeem met de afvalpas en de toepassing van het weegsysteem en het tariefstelsel. De hoeveelheid afval is in vergelijking met 2005 en 2006 sterk afgenomen, zowel het grof restafval (- 37%) alsook andere belangrijke gescheiden fracties (puin -53%; tuinafval -57%) zijn kwantitatief verminderd. De opbrengst van het afvalbrengpunt ligt in de lijn van de verwachting. Ten opzichte van het voormalige afvalbrengpunt is de opbrengst met 75% toegenomen.

"Het afvalbeleid is voor 2008 een van de speerpunten van gemeentelijk milieubeleid. Het thema hierbij is `Voorkomen is beter dan genezen', zoals in het strategisch milieubeleidsplan staat vermeld", aldus wethouder Rorink. De gemeentelijke inspanningen zijn daarbij gericht op het voorkomen van afval. In volgorde van voorkeur gaat het daarbij om preventie (afval vermijden), hergebruik van goederen, hergebruik van materialen, afvalverbranding, storten. De bepalende factoren zijn in dit verband: milieu, dienstverlening en kosten.