Drie mannen aangehouden voor inbraken en insluipingen

Noord- en Oost-Gelderland, 09-04-2008 o De Bovenregionale Recherche Noord- en Oost-Nederland (BR NON), onder leiding van het Openbaar Ministerie in Zwolle-Lelystad, heeft woensdag 2 april in Didam drie mannen aangehouden bij pogingen tot diefstal door middel van braak. De mannen werden aangehouden op verdenking van zon 25 diefstallen en/of pogingen door middel van braak en/of insluipingen in voornamelijk woningen in Noord- en Oost-Nederland.

Het gaat om een 43-jarige man uit Didam, een 39-jarige man uit Zelhem en een 41-jarige man uit Doesburg. Vrijdag 4 april werden ze voorgeleid bij de rechter-commissaris, die de bewaring voor veertien dagen heeft bevolen.

Gericht op geld Vanaf januari 2007 vonden er overdag verscheidene inbraken, insluipingen en verdachte situaties plaats in onder meer Aalten, Halle, Etten, Harderwijk, Beltrum (gemeente Eibergen), Rutten, Emmeloord, Rijs (gemeente Gaasterlân-Sleat), Spanga en Hooghalen. Werden de mannen betrapt, dan vroeg men naar oude landbouwvoertuigen of oud ijzer. De verdachten richtten zich in eerste instantie op geld. Daarnaast werden voorwerpen zoals digitale cameras en laptops meegenomen.

Drie woningen doorzocht Naast de aanhoudingen werden ook de woningen van de verdachten doorzocht. Daarbij werden onder andere sieraden en cameras aangetroffen, mogelijk afkomstig van diefstal. Twee autos zijn voor nader onderzoek in beslag genomen.

In februari 2008 is de BR NON een onderzoek gestart naar de verdachten op basis van informatie vanuit de politieregio Noord- en Oost-Gelderland, waarmee in dit onderzoek nauw wordt samengewerkt.