Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

De Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 der Staten-Generaal 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1 A Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA S GRAVENHAGE Fax (070) 333 40 33 www.szw.nl 2513AA22XA

Ons kenmerk ARBO/P&G/2008/9137 Datum 9 april 2008

Onderwerp Rapport "Oog voor veiligheid" van de Inspectie Werk
en Inkomen

Hierbij ontvangt u de rapportage van de Inspectie Werk en Inkomen over het onderzoek "Oog voor veiligheid, vervolgonderzoek kwaliteit uitvoering kraankeuringen", dat in 2007 is uitgevoerd.
Deze rapportage betreft het vervolg op de toezichtrapportage van 2005 "Controle in concurrentie", die de voormalige staatssecretaris van SZW op 11 mei 2006 toezond. Het doel van het vervolgonderzoek was om na te gaan of de kwaliteit van de keuring door de zeven aangewezen keuringsinstellingen, die kraankeuringen mogen verrichten, is verbeterd.

IWI schrijft in haar rapport dat de kwaliteit van kraankeuringen is verbeterd ten opzichte van 2005. Één keuringsinstelling blijft achter bij de positieve ontwikkelingen op het punt van de deskundigheid van de keurmeester en de borging van de kwaliteit van de keuringen. Dit is niet een van de twee keuringsinstellingen die in 2005 onder de maat presteerden en die daardoor het risico liepen dat hun aanwijzing zou worden ingetrokken. De twee keuringsinstellingen die in 2005 het slechtste presteerden behoren bij het vervolgonderzoek in 2007 tot de besten. Er is daarom geen aanleiding tot intrekking van hun aanwijzing.

IWI is positief over de ontwikkelingen binnen de sector als reactie op het oordeel uit het onderzoek uit 2005. Het overleg tussen de instellingen is verbeterd en wordt aangestuurd door de beheerstichting Stichting Toezicht en Certificatie Verticaal Transport (TCVT). Er is een nieuw verbeterd certificatieschema opgesteld, waarmee sinds september 2007 gewerkt wordt. Er zijn echter nog te grote verschillen tussen de zeven keuringsinstellingen bij het waarnemen van en het wegen van tekortkomingen.

Ik ben positief over de ontwikkelingen en het resultaat dat dusver door de sinds 2005 ingezette verbeteringen is bereikt.
De bevindingen van IWI in het rapport geven echter aan dat de maatregelen die tot dusver zijn getroffen door de instellingen en de TCVT nog niet geheel voldoende zijn. Ik zal daarom de volgende maatregelen nemen:

Ons kenmerk ARBO/P&G/2008/9137


· De keuringsinstelling die achterblijft bij de positieve ontwikkelingen krijgt een waarschuwing over het onder de maat functioneren. Indien deze instelling over een jaar geen verbeteringen heeft laten zien, kan ik gedwongen zijn de aanwijzing in te trekken.
· De beheerstichting TCVT wordt gevraagd ter verdere verbetering van de deskundigheid van kraankeurmeesters een profiel van de deskundigheid voor de keurmeesters voor hijskranen op te stellen en te borgen en de afkeurcriteria te verbeteren.

· Het waarnemerschap vanuit SZW in het overleg van de keuringsinstellingen zal worden gecontinueerd.

· IWI wordt gevraagd toe te zien op de verbeteringen van het functioneren van de keuringsinstelling die achterblijft, en over enkele jaren opnieuw een vervolgonderzoek te doen naar de kwaliteit van kraankeuringen.

De betrokken instellingen worden in hun onderling overleg geïnformeerd over de hiervoor beschreven maatregelen.

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(J.P.H. Donner)

Bijlage(n):
IWI Rapport R 08/03 "Oog voor veiligheid"


---