Gemeente Oldenzaal


Culturele actieprogrammas en doelstellingen vastgesteld

gepubliceerd op : 9-4-2008

Het college van de gemeente Oldenzaal heeft de cultuurnota "Samen cultuur toekomst geven" vastgesteld. Met deze notitie stelt het college de cultuuractieprogramma's en doelstellingen vast die in de periode 2008 tot 2012 gaan spelen. Het actualiseren van het Cultuurbeleid is een van de speerpunten van het college verwoord in het Coalitie Akkoord 2006 - 2010.

In 2007 is eerst de kadernota Cultuurbeleid opgesteld. Deze is tot stand gekomen met inbreng van sleutelfiguren uit het culturele veld. Op basis hiervan is 20 juni 2007 een Dag van Cultuur georganiseerd. Alle culturele verenigingen en andere belanghebbenden waren hierbij aanwezig. Tijdens deze dag hebben de aanwezigen aangeven wat zij belangrijk vinden, wat er op dit moment ontbreekt op het gebied van kunst en cultuur en wat beter kan. Deze bevindingen zijn verwerkt in de cultuurnota 2008-2012.

In de nota zijn actieprogramma's opgenomen met acties en doelstellingen die vanaf 2008 tot en met 2011 gerealiseerd zouden moeten worden. Deze actieprogramma's zijn opgesteld aan de hand van de volgende thema's:

- cultureel erfgoed en cultuurtoerisme

- podiumkunsten

- amateurkunst

- communicatie en evenementen

- cultuureducatie

- beeldende kunst en vormgeving.

Door deze cultuurnota met een duidelijke missie en visie, beschikt de gemeente Oldenzaal over een kader voor de verdere invulling van het cultuurbeleid. Samen met culturele instellingen wordt gestreefd naar een concrete uitwerking van de volgende zaken:

- Versterking van de cultuurbeleving van de eigen inwoners
- Extra inzet leveren op het gebied van jeugd en jongeren
- Het culturele erfgoed gemeentebreed beter beheren en ontsluiten
- Cultuurtoerisme in Oldenzaal bevorderen.

Per jaar is er een budget van EUR 60.000 beschikbaar om de doelstellingen te bereiken zoals in de actieprogramma's verwoord zijn. De nota wordt op 21 april 2008 in het Politiek Forum behan-deld en op 29 mei 2008 in de gemeenteraad.

Vanaf begin april is de cultuurnota in te zien op de gemeentelijke website, www.oldenzaal.nl/ leven, wonen en werken /kunst en cultuur/ projecten en activiteiten.