Gemeente Beverwijk


Bulgaarse delegatie zoekt in Beverwijk oplossing voor parkeerproblematiek

Donderdag 10 april 2008 ontvangt wethouder Fred Mosk om 10.30 uur een delegatie uit de gemeente Sandanski (Bulgarije). De delegatie bestaat uit een wethouder en drie ambtenaren en zij komen in Beverwijk kijken naar onze aanpak van parkeerproblemen.

In 2006 en 2007 voerde de gemeente Beverwijk het project 'parkeren in de wijken rond het centrum' uit. In eerste instantie was er weerstand vanuit de bevolking tegen het gemeentelijk parkeerbeleid. De gemeente besloot daarop de oorspronkelijke plannen te laten varen en opnieuw te beginnen en de inwoners nauw te betrekken bij de ontwikkeling van het beleid. Deze vorm van burgerparticipatie leverde behalve draagvlak een stroom aan goede ideeën en onvermoede oplossingen op.

De gemeente Sandanski in Bulgarije heeft parkeerproblemen vergelijkbaar met de problemen die Beverwijk ook had. Zij worden hierin geadviseerd door het gewest Haaglanden. Het gewest adviseert gemeentes in Oost-Europa ondermeer over verkeersvraagstukken. Het gewest heeft de gemeente Beverwijk verzocht of een delegatie van de gemeente Sandanski een kijkje in de keuken mocht nemen. De gasten krijgen ondermeer presentaties over de Beverwijkse aanpak van het parkeren in de wijken rond het centrum en over de toekomstplannen met het bouwen van parkeergarages in het kader van Beverwijk Vitale Stad. Daarna bekijkt de delegatie de resultaten van de aanleg van extra parkeerplaatsen in de wijken rondom het centrum.