Gemeente Geertruidenberg


Ongenode gasten

De lente is begonnen, de klok is verzet, we gaan richting zomer en dus is ook het seizoen voor kriebelbeestjes, kruipers en andere `plaagdieren' weer begonnen.

Als u als inwoner van de gemeente Geertruidenberg erg veel last heeft van ongedierte, kunt u voor de ongediertebestrijding contact opnemen met Lies van Mierlo, telefoonnummer 0162-579 579 (Gemeentewinkel).

In deze rubriek gaan we in op veel voorkomende soorten `plaagdieren' en wat u hier zelf tegen kunt doen. Vorige week is uitgebreid aandacht besteed aan de bruine rat. Deze week staan de metselbijtjes centraal.

Metselbijtjes

De rosse metselbij, ofwel Osmia rufa L. is familie van de bijen en komen in Nederland in 20 soorten voor. Metselbijen maken gebruik van bovengrondse holten in bomen en muren. Ook kunnen ze zelf holten uitknagen in zachte materialen. De naam metselbij is afgeleid van het feit dat sommige soorten een aggregaat maken van cellen, bestaande uit aarden tonnetjes die ze bouwen van zand of leem en vervolgens vermengen met speeksel.

De metselbij is donkerbruin met een duidelijke groene metaalglans. De beharing op de kop van het vrouwtje is zwart, bij het mannetje lichtgeel. Het vrouwtje heeft op de voorzijde van haar kop 2 afgestompte horentjes, de mannetjes niet. De mannetjes zijn kleiner dan de vrouwtjes, die ca. 10 tot 12 mm. lang zijn. Hoewel er geen gevallen van schade als gevolg van metselbijen bekend zijn, worden ze als hinderlijk ervaren wanneer er veel op één plaats voorkomen. De rosse metselbij komt in Nederland met name voor in tuinen en parken en zorgen voor de bestuiving van bloemen, struiken en bomen. Daarom wordt een mechanische bestrijding afgeraden.