NMBS

NMBS-Holding neemt Ring Station Campus in gebruik

10/04/2008

Voorbeeldige transformatie van historische industriële gebouwen in kantoorruimte

De ICT-diensten (informatica en telecom) van de NMBS-Groep nemen vandaag officieel hun intrek in Ring Station Campus, een mooi voorbeeld van een geslaagde transformatie van oude industriële gebouwen in bureauruimte. Ze zullen in totaal een oppervlakte van bijna 16.000 m2 innemen, geheel volgens het concept van Shared Office.

De ICT-diensten van de NMBS-Holding betrekken de kantoorgebouwen van het bedrijvenpark Ring Station Campus, een realisatie van projectontwikkelaar ViRiX. De officiële ingebruikname vond plaats op 9 april 2008 in aanwezigheid van onder meer Vincent Bourlard, directeur-generaal Patrimonium van de NMBS-Holding.

Ring Station Campus is een vernieuwde bedrijvencampus in de Tweestationsstraat, op het grondgebied Anderlecht, nabij het station Brussel-Zuid. Het wordt de werkzetel van, op termijn, een 1200-tal medewerkers van de ICT-diensten (informatica- en telecommunicatie­ technologie) van de NMBS-Groep. In totaal zullen ze een oppervlakte van om en bij 16.000 m2 innemen.

Eind 2007 al namen 280 medewerkers hun intrek in de 4.000 m2 van de vleugel B en weldra, op 1 juli, verhuizen 620 personeelsleden naar de vleugel A (10.000 m2) van het gebouw. Eind 2008 komen er nog tweehonderd collegas bij, verdeeld over twee verdiepingen van het aanpalende gebouw dat voor de rest grotendeels wordt ingenomen door electronicareus Philips Belgium. Nog later komen er nog eens een honderdtal medewerkers bij op de site, ter vervolledig van de complete verhuis van de ICT-directie van het Atrium-gebouw (nabij de Hallepoort) naar Ring Station.

Met deze operatie beschikt de groeiende ICT-directie over een prima oplossing voor haar behoefte aan extra plaats, en dat vlakbij de Frankrijkstraat waar het merendeel van de directiegebouwen van de belangrijkste klanten binnen de NMBS-Groep (NMBS-Holding, Infrabel en NMBS) zijn gesitueerd. Ook de onmiddellijke buren zijn niet van de minste: Philips Belgium en B-Cargo, de goederenpoot van spoorwegonderneming NMBS.

Ring Station Campus is strategisch gelegen en beschikt over een uitstekende bereikbaarheid: goed bediend door het openbaar vervoer, op slecht 10 minuten loopafstand van het station Brussel-Zuid en op 2,5 km van de Brusselse Ring (uitrit 17).

De ingebruikname is om meer dan een reden opmerkelijk. De NMBS-Holding ondersteunt dergelijke herbestemming van historische industriële gebouwen in kantoorgebouwen. Het illustreert trouwens haar voortdurende aandacht voor duurzame bedrijfsvoering. Daar komt nog eens bovenop dat dit deel van Anderlecht een dergelijke investering goed kan gebruiken.

Shared Office

Als primeur voor de NMBS-Groep en na een grondige analyse van de statistieken van bezetting en behoeften werd beslist om te opteren voor een Shared Office concept met landschapsbureaus. Behalve de kaderleden zal niemand nog over een individueel bureau beschikken.

Met het oog op een optimale benutting van de beschikbare ruimte zullen de medewerkers de aanwezige bureaus delen op basis van een reserveringskalender. Ook de telefoontoestellen worden gedeeld, weliswaar met persoonlijke nummers, dankzij de VoIP-technologie.

De site is met een glasvezelkabel op een transparante manier verbonden met het glasvezelnet van de NMBS-Groep, die hiermee zijn eigen uiterst krachtig netwerk voor eigen gebruik valoriseert. Dit glasvezelnetwerk strekt zich uit langs de spoorlijnen. De restcapaciteit wordt overigens gecommercialiseerd.