PvdA Europees parlement


Relaties met China niet laten ontvlammen

10 april 2008

Het Europese Parlement doet vandaag een dringende oproep om de dialoog met China niet te verbreken maar juist te versterken, ondanks het harde Chinese optreden tegen de demonstranten in Tibet en de protestacties elders in de wereld. Een boycot van de Olympische Spelen schaadt op dit moment meer dan dat het baat, vinden ook de PvdA-europarlementariërs.

"Natuurlijk moeten we China aanspreken op mensenrechtenschendingen, juist de Olympische Spelen bieden nu de mogelijkheid de dialoog hierover te versterken. Tegelijkertijd moeten we elke positieve ontwikkeling in China steunen", zeggen Jan Marinus Wiersma, lid van de buitenlandcommissie en Dorette Corbey, lid van de China delegatie in het Europees Parlement. "

"De dialoog met China willen we open houden, hoewel dat moeilijk is omdat China de repressie opvoert, tegen alle toezeggingen in", is de mening van Thijs Berman, lid van de mensenrechtencommissie, "Wat wel belangrijk is voor ons, is de onmiddellijke vrijlating van de vreedzame demonstranten in Lhasa en de vrijlating van journalist Hu Jia."

"Op dit moment is er geen aanleiding tot een boycot van de Olympische Spelen", vindt ook Emine Bozkurt, lid van de sportcommissie, "Als de dialoog over mensenrechten niets oplevert, dan moeten we een boycot van de openingsceremonie wel overwegen".

In die zin is ook vandaag een resolutie in het Europees Parlement door een ruime meerderheid aangenomen. Deze roept China nadrukkelijk op de dialoog met de autoriteiten in Tibet opnieuw op te starten en de demonstranten vrij te laten. Komt China hieraan niet tegemoet, dan wordt een Europese boycot van de openingsceremonie een reële mogelijkheid.