Gemeente Achtkarspelen

CDA-Achtkarspelen

vragen-halfuurtje gemeenteraadsvergadering gemeente Achtkarspelen

donderdag 10 april 2008

Vragen van de CDA- fractie aan het College van B&W

Betreft: Vervuiling Alde Dyk te Kootstertille

Geacht College.

In Kootstertille is tijdens de jaarvergadering vorige week naar voren gekomen dat aan de Alde Dyk een weiland wordt opgehoogd en tegelijk een pingo wordt gedempt. Een aantal jaren geleden is dit perceel bij de finale toedeling van de ruilverkaveling Buitenpost-Twijzel. van particuliere eigenaar veranderd.

Deze PINGO, een fraaie biotoop in ons coulissen-landschap, is van grote historische en landschappelijke, waarde. Flora en fauna gedijen hier wonderwel en het is dan ook voor de natuur een belangrijk element. Op dit moment is er sprake van vernietiging van dit unieke natuurgebied.

Het heeft geleid tot de volgende vragen:

A. Valt dit gedeelte van onze gemeente ook onder het nationaal landschap, en is hier derhalve sprake van beschermd (natuur) gebied. B. Zijn er bij de finale toedeling van de ruilverkaveling Buitenpost-Twijzel ook voorschriften opgenomen voor het behoud van dit unieke natuurgebied. C Is er door de gemeente toestemming gegeven voor het ophogen van het land, cq dempen van deze pingo ?
zo ja: welke overwegingen hebben daarbij dan een doorslaggevende rol gespeeld. Onduidelijk is of hier schone grond, of verontreinigde grond wordt verwerkt, zijn er de nodige certificaten beschikbaar ?
zo nee: is het college voornemens hier per omgaande handelend op te treden teneinde stopzetting van deze ongewenste handelswijze af te dwingen.

Namens de CDA fractie
M.Claus

---- --