Gemeente Breda

Forse daling werkloosheid Breda, meer mensen doen mee

De Bredase werkloosheid daalt ten opzichte van december 2006 met 23% en ligt inmiddels ruim 1600 personen lager dan een jaar geleden.

Eind vierde kwartaal 2007ontvingen 3.469 personen (tot 65 jaar) een bijstandsuitkering. In 2007 daalde het WWB-bestand met circa 300 personen. Landelijk gezien handhaaft Breda haar positie bij de top 5 van de grootste dalers van de gemeenten die zijn aangesloten bij de benchmark `bestandsontwikkeling grote gemeenten' als het gaat om het totale WWB -bestand (alle personen tot 65 jaar), dus alle mensen die een beroep doen op een bijstandsuitkering.

Sociale Zaken van de Gemeente Breda heeft dit bereikt door mensen die een bijstandsuitkering ontvangen direct te laten profiteren van de extra mogelijkheden die de arbeidsmarkt biedt. Dit gebeurt enerzijds met de inzet van middelen als Work First en Flits en anderzijds door de goede samenwerking met de ketenpartners CWI en UWV. Belangrijk hierbij zijn de ontwikkelingen in het bedrijfsverzamelgebouw de Brug, met de realisering van een leerwerkloket en een WerkgeversServicepunt.

Meedoen

Meer dan ooit het geval was, waren de inspanningen van Sociale Zaken er in 2007 op gericht om klanten mee te laten doen in de samenleving. Dat vereist dienstverlening op maat, gericht op werk, vrijwilligerswerk en gesubsidieerde arbeid. Dit is te lezen in het Beleidsverslag WWB 2007, dat het college samen met de bijlagen Armoedeprofiel 2007 en de Arbeidsmarktrapportage 4e kwartaal 2007 heeft vastgesteld.

Samen met de ketenpartners probeert Sociale Zaken zoveel mogelijk klanten aan het werk te helpen. Niet alle klanten van Sociale Zaken zijn echter in staat om te werken. Zij zijn vrijgesteld van de sollicitatie- en/of arbeidsverplichting. Sociale zaken ziet het als een uitdaging hen sociaal te activeren of maatschappelijk te laten participeren. Om deze doelstelling verder te realiseren, zijn in 2007 zogenaamde zorggesprekken gevoerd. Afhankelijk van de individuele situatie is het doel van dit zorggesprek het voorkomen of bestrijden van sociaal isolement, het activeren naar maatschappelijke participatie en/of toekomstige arbeid en het bestrijden van niet-gebruik van financiële regelingen.

Armoedebeleid

In 2007 is het aantal huishoudens met een minimuminkomen gedaald van 7800 naar 7400. In 2007 heeft de Gemeente Breda gezocht naar mogelijkheden om de armoede nog beter te bestrijden. Met het optrekken van de inkomensgrens naar 110% van de bijstandsnorm, is de doelgroep van de mensen die in aanmerking komen voor een aantal vergoedingen vergroot. Voorbeelden van deze vergoedingen zijn: de BredaPas, de collectieve ziektekostenverzekering en een aantal regelingen van Bijzondere Bijstand. In 2007 is er door toename van het aantal schulden door Sociale Zaken vergeleken met 2006 EUR 400.000 meer uitgegeven aan schuldhulpverlening. In totaal heeft de Gemeente Breda in 2007 aan minimaregelingen ruim EUR 8,6 miljoen uitgegeven.

Resultaten klanttevredenheidsonderzoeken

Uit de resultaten van diverse klanttevredenheidsonderzoeken (Wmo en WWB) blijkt, dat klanten zeer tevreden zijn over de dienstverlening van Sociale Zaken. Uit het klanttevredenheidsonderzoek naar de ervaringen van klanten met de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo), blijkt dat de meerderheid van de ondervraagden vindt, dat de Wmo-voorzieningen bijdragen aan het vergroten van hun zelfstandigheid en dat de overgang naar de Wmo goed is verlopen.

Ambitie 2008

Sociale zaken heeft de ambitie om in 2008, samen met de (keten)partners, het hoge niveau van dienstverlening te handhaven en waar mogelijk te verbeteren. De verdere ontwikkeling van het dienstverleningsconcept in de Brug, waarbij de klant centraal staat en integraal wordt geholpen, zal hier ongetwijfeld aan bijdragen. Bij het jongerenloket Flits is deze integrale werkwijze al ingevoerd en zijn de eerste positieve resultaten inmiddels zichtbaar. Het aantal jongeren tot 27 jaar in de bijstand is in 2007 maar liefst met 20% gedaald tot 330.

Breda, 10 april 2008

Te downloaden:

* Armoedeprofiel Breda 2007.pdf

* Beleidsverslag 2007 sociale zaken definitief.pdf
* Rapportage_Arbeidsmarkt Breda 4e kwartaal 2007_Def_20080329.pdf