De epilepsieconsulent: een nieuwe functie binnen de zorg

10/04/2008 15:46

Nationaal Epilepsie fonds

Op 9 april 2008 is het startsein gegeven voor de acht epilepsieconsulenten die dit jaar aan de slag gaan in een aantal ziekenhuizen. Het project epilepsieconsulent is een initiatief van het Nationaal Epilepsie Fonds, de Epilepsie Vereniging Nederland en de Stichting Epilepsie Instellingen Nederland. Innovatief in dit nieuwe zorgproject is dat vroegtijdig in het behandelingstraject aandacht wordt besteed aan de psychosociale aspecten van epilepsie. Daarbij is het gericht op het voorkomen van problemen waar mensen met epilepsie tegenaan kunnen lopen. Alle mensen waarbij in één van de deelnemende ziekenhuizen epilepsie wordt vastgesteld, voeren standaard een gesprek met de epilepsieconsulent. Dit gesprek maakt deel uit van de epilepsiebehandeling. In totaal nemen acht ziekenhuizen, waaronder twee academische ziekenhuizen (1), deel aan dit zorgvernieuwingsproject.

De epilepsieconsulent bespreekt in een vroegtijdig stadium de vragen en problemen die mensen kunnen hebben bij de diagnose epilepsie. Naast kennis over epilepsie heeft de epilepsieconsulent kennis over het zorgaanbod dat in Nederland geboden wordt aan mensen met epilepsie. Bovendien is de epilepsieconsulent er om mensen met epilepsie te coachen. De consulent helpt de betrokkenen om goede en kritische vragen te stellen over de behandeling. Aangezien de epilepsieconsulent een geheel nieuwe functie is binnen de epilepsiezorg krijgt de epilepsieconsulent een op maat gesneden opleiding aangeboden.

Het project loopt over een periode van drie jaar en wordt financieel mogelijk gemaakt door: het Nationaal Epilepsie Fonds, de Epilepsie Vereniging Nederland, de Stichting Epilepsie Instellingen Nederland, UCB Pharma BV en CZ- zorgverzekeringen. Om het effect van de epilepsieconsulent te kunnen beoordelen wordt een zorgstudie opgestart op alle deelnemende locaties. Deze studie richt zich op de volgende aspecten: de kwaliteit van de zorg, het zorgaanbod, het behandeltraject, de tevredenheid van de mensen met epilepsie en de verwijsstroom.

In Nederland zijn er 120.000 mensen met epilepsie. Epilepsie is een hersenaandoening die zich uit in de vorm van aanvallen. Deze aanvallen zijn het gevolg van een plotselinge, tijdelijke storing van het elektrisch evenwicht in de hersenen. De soort aanvallen verschilt van persoon tot persoon. De één valt en gaat schokken, de ander staart even voor zich uit. De meeste mensen met epilepsie worden behandeld met medicijnen (anti-epileptica). Doel van de medicijnen is het voorkomen van aanvallen. Ze genezen de epilepsie niet. Bij ongeveer zeventig procent van de mensen met epilepsie helpen medicijnen goed.


1 De deelnemende ziekenhuizen zijn: Medisch Centrum Alkmaar, Medisch Spectrum Twente, Stichting Oosterscheldeziekenhuizen, Universitair Medisch Centrum Groningen, Nijmeegs Interkonfessioneel Ziekenhuis Canisius-Wilhelmina, Jeroen Bosch Ziekenhuis, Alysis Zorggroep Locatie Rijnstate, Universitair Medisch Centrum Utrecht.