Waterschap Roer & Overmaas


Limburg succesvol van start!

Waterproject Watch in Limburg succesvol van start!

Op woensdag 9 april 2008 vond bij CNME Westelijke Mijnstreek in Geleen de aftrap plaats van Watch Limburg. Het waterproject startte met een kikkerrace in de Geleenbeek tussen enthousiaste leerlingen van basisschool 't Kempke. Vervolgens mochten leerlingen direct aan de slag met de spullen uit de Watch-leskist. Ze testten waterkwaliteit en vonden onder andere schaatsenrijders en kikkerdril. In de komende vier jaar zullen zo'n 10.000 leerlingen volgen!

Eerder in de ochtend spraken Jan Schrijen, Eric Marteijn, Ted Versteegh-Weijers en Ger Driessen van respectievelijk Rijkswaterstaat, Waterschap Roer en Overmaas, CNME Westelijke Mijnstreek en Provincie Limburg zich enthousiast uit over het educatieve waterproject en benadrukten ze nog eens het belang van watereducatie. De aanwezigen staken ook nog wat op van hun toespraken, waarbij vooral het verhaal over de weg van poep in de wc tot de zuiveringsinstallatie tot de verbeelding sprak. Edmond Staal van Limburgs Landschap overhandigde juffrouw Rinie de eerste leskist waarna de leerlingen en andere aanwezigen met de kist naar de Geleenbeek vertrokken.

Wat is Watch?
Dit voorjaar starten de natuur- en milieueducatieve centra en gemeentelijke NME-diensten in Limburg met Watch. Watch is een lespakket over water, oevers en stroomgebied voor groep 7 en 8 dat veldwerk combineert met ICT. Na wateronderzoek vullen de leerlingen hun meetgegevens in op www.watchweb.nl. De Watch-kikker reageert hierop en geeft zijn mening over de kwaliteit van het water dat de leerlingen onderzocht hebben. Limburgs heeft iets unieks: een speciaal voor Limburg ontwikkeld spel op vinyl, waarbij de leerlingen allerlei watergerelateerde creatieve doe-, internet- en kennisopdrachten uitvoeren. Deze variëren van eenvoudige natte practicumproefjes tot uitdagende zoekopdrachten op het web. Daarnaast zijn er nog de Limburgse `uitdagingen'. Een uitdaging doet onder andere een beroep op vaardigheden als presenteren en verzamelen van informatie.

Partners
In Limburg wordt Watch gecoördineerd door het IVN Consulentschap Limburg in nauwe samenwerking met en ondersteuning van CNME Regio Venlo, CNME Westelijke Mijnstreek, CNME Parkstad, Centrum St. Elisabethshof, Samenwerkingsverband NMC Roerdalen, Maasgouw, Echt-Susteren, Gemeente Roermond en NME-centrum De IJzeren Man. Watch wordt mede mogelijk gemaakt door bijdragen van Rijkswaterstaat Limburg, Waterschap Roer en Overmaas en Provincie Limburg en Limburgs Landschap.