Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2070816930

Vragen van de leden De Rooij en Jasper van Dijk (beiden SP) aan de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mevrouw Dijksma, over de hoge ouderbijdrage. (Ingezonden 8 april 2008)


1
Wat is uw oordeel over het bericht "Een school kost je al snel een rib uit het lijf"? 1)


2
Vindt u het aanvaardbaar dat de 'vrijwillige' ouderbijdrage kan oplopen tot 650 euro per jaar? Zo ja, hoe voorkomt u dat dit soort scholen een drempel opwerpen voor ouders met lage inkomens? Zo neen, wat gaat u hiertegen ondernemen?


3
Deelt u de mening van de AOb dat grote verschillen in ouderbijdrage de segregatie in de hand werken omdat "allochtone ouders niet snel voor een school met een hoge ouderbijdrage zullen kiezen"?


4
Deelt u de mening van onderzoeker Frederik Smit dat "limitering van de ouderbijdrage voorkomt dat het van de portemonnee afhankelijk is of kinderen naar een school kunnen"? Zo neen, hoe voorkomt u een tweedeling tussen arme en rijke scholen?


5
Kunt u zich voorstellen dat ouders met een laag inkomen voor een school kiezen met een lage ouderbijdrage, omdat zij liever niet gedwongen worden te zeggen dat zij niet in staat zijn om een hoge ouderbijdrage te betalen? Hoe voorkomt u dat dit mechanisme een tweedeling veroorzaakt?


6
In welke andere Europese landen bestaat de 'vrijwillige' ouderbijdrage in het bekostigd basisonderwijs en voortgezet onderwijs?


7
Bent u bereid te onderzoeken hoe hoog de 'vrijwillige' ouderbijdrage is in het basisonderwijs in Nederland? Bent u bereid de uitkomsten uit te splitsen voor (grote) steden en dorpen en de mening van ouders over de ouderbijdrage te betrekken bij dit onderzoek?


8
Wat was de uitkomst van gesprekken met de VO-raad en het Aloysiuscollege over de stijgende ouderbijdrage en het benoemen van de vrijwillige aard ervan? 2)


9
Hoe vrijwillig is de ouderbijdrage gezien de uitspraak van directeur Tjeerd Hansen dat ouders die niet betalen, geen lid kunnen worden van de schoolvereniging? Hoe verhoudt dit zich tot de wettelijke regeling dat "de toelating niet afhankelijk wordt gesteld van een andere dan een bij of krachtens de wet geregelde bijdrage"? 3)


10

Hoe verhoudt de hoge ouderbijdrage zich tot het hoge eigen vermogen van scholen? Bent u bereid om scholen aan te moedigen om het eigen vermogen beter te benutten, wat ertoe kan leiden dat de ouderbijdrage verlaagd kan worden?


11
Bent u bereid om de ouderbijdrage te maximeren (bijvoorbeeld tot 45 euro per jaar), zodat de tweedeling tussen rijke en arme scholen wordt tegengegaan?


1) Het Parool, 3 april 2008

2) Aanhangsel Handelingen, 2007-2008, nr. 802,
3) Wet op het Voortgezet Onderwijs, Artikel 27, lid 2