Fagron waarschuwde ziekenhuizen tijdig voor vervuilde heparine

10/04/2008 18:41

Huijskens & Istha

De vervuilde lading ('charge') heparine die zich in Nederlandse ziekenhuizen bevond, is door een tijdige voorzorgsmaatregel van Fagron niet met patiënten in aanraking gekomen. De betreffende charge was volgens de vereiste internationale testprocedures goedgekeurd. Fagron heeft echter naar aanleiding van gebeurtenissen in de Verenigde Staten en Duitsland besloten begin maart de betrokken Nederlandse ziekenhuizen te waarschuwen de charge niet te gebruiken. Alle stappen zijn in nauwe samenwerking met de Inspectie voor de Gezondheidszorg genomen.

Fagron had vanaf eind 2007 aan acht Nederlandse ziekenhuizen charge heparine uitgeleverd, nadat deze alle in Nederland vereiste testprocedures had ondergaan. Na het bekend worden dat in de Verenigde Staten een andere, met chondroitine vervuilde, productiecharge uit China dodelijke gevolgen had en dat deze vervuiling niet op basis van de geldende internationale testprocedures kon worden opgespoord, is er op last van de Food and Drug Administration (FDA) een nieuwe testmethode ontwikkeld. In afwachting op deze nieuwe methode heeft Fagron uit voorzorg en in overleg met de Inspectie voor de Gezondheidszorg de betrokken ziekenhuizen geïnformeerd. Tegelijkertijd heeft Fagron er alles aan gedaan om te achterhalen of de door haar geleverde charge ook vervuild was.

Laboratoriumtesten van het RIVM, op basis van de nieuwe Amerikaanse testmethode, hebben deze week uitgewezen dat de charge heparine van Fagron ook vervuild was met chondroitinesulfaat. De betreffende acht ziekenhuizen zijn hierover geïnformeerd en zij hebben inmiddels alle bevestigd dat de charge niet is toegediend aan patiënten. De charge wordt nu overal vernietigd. Fagron heeft inmiddels een andere leverancier voor heparine, waarop voortaan de nieuw ontwikkelde testmethode wordt toegepast.

De testmethoden voor grondstoffen staan beschreven in de Europese Pharmacopee. De vereisten voor het kwaliteitsonderzoek van heparine wordt momenteel door de verantwoordelijke commissie opnieuw beoordeeld. De Inspectie voor de Gezondheidszorg is in deze commissie vertegenwoordigd.

Fagron is een divisie van Arseus.

Patiënten die meer informatie wensen kunnen zich melden bij het loket van de Inspectie voor de Gezondheidszorg: tel. (088) 1205000 of loket@igz.nl. Voor aanvullende informatie over Fagron kunt u terecht bij Machteld Bongenaar, Manager Professional Affairs, tel.( 0180) 331133 of mbongenaar@fagron.nl.





http://www.fagron.nl