Partido Par

Monique Herrebrugh wint Peter Smits Scriptieprijs 2008 Tuesday, 08 April 2008
Dinsdag vond de uitreiking van de Peter Smits Scriptieprijs plaats op het Antillenhuis. Jaarlijks stelt de Stichting ABC advies deze prijs beschikbaar voor afstudeerscripties. Het gaat daarbij om scripties van hogescholen en universiteiten die qua inhoud betrekking hebben op de Nederlandse Antillen en Aruba. Dit jaar werd de prijs voor de vijftiende keer uitgereikt. De jury bestond dit jaar uit voorzitter dhr. Gilbert Wawoe, oud lid van de Raad van State, dhr. Joop Halman, hoogleraar Universiteit Twente en dhr. Michiel van Buchern, bestuursadviseur bij Saxion Hogescholen in Enschedé. De drie genomineerde scripties waren dit jaar van de hand van o.a. Sarah Dorsman en Ingeborg Wu.

Zij verrichtten een onderzoek naar het eetgedrag van middelbare scholieren op Curaçao, voor en tijdens schooltijd in het kader van hun studie "Voeding en Diëtiek van de Hogeschool van Amsterdam". Monique Herrebrugh schreef de 'Ruimtelijke ontwikkelingsvisie Noord: Op weg naar stedelijkheid' over de planologische ontwikkeling van het eilanddeel Noord op Aruba, in het kader van haar studie aan de Internationale Hogeschool voor Toerisme en verkeer. Veronica Jansen-Webster schreef 'Growing Old in the Country St. Maarten. An Assessment of the Elderly in our Society', als afsluiting van haar opleiding 'bachelorcourse in Public Administration' aan de BZAN, te Sint Maarten.

De jury toetste de genomineerde scripties op vier criteria, nl.:
* wat is de relevantie van de scriptie voor de Nederlandse en Aruba?
* de originaliteit van de probleemstelling
* is het resultaat van de scriptie van praktisch nut voor de eilanden?
* de stilistische kwaliteit, de schrijfstijl en de vormgeving

Monique Herrebrugh was de uiteindelijke winnaar van de Peter Smits prijs, aangezien de systematische aanpak van haar rapport voor alle eilanden relevant is. De probleemstelling was heel concreet: ontwikkel enkele stedenbouwkundige varianten voor het betreffende gebied. De scriptie is zeer netjes vorm gegeven en visueel aantrekkelijk. Het betoog is duidelijk en degelijk uitgewerkt en dit alles nodigt uit tot verder lezen.

De prijs houdt in een reis van een week naar de Nederlandse Antillen of Aruba, inclusief verblijf, met als tegenprestatie dat de winnaar tijdens dat verblijf de gelegenheid benut om zijn of haar afstudeeronderzoek ter plaatse te presenteren.

De Gevolmachtigde Minister van de Nederlandse Antillen, de heer Paul Comenencia, was gastheer van de Prijsuitreiking, en benadrukte het belang van de Prijs. Normaalgesproken wordt de prijs uitgereikt tijdens de ontmoetingsdag van de Stichting. Helaas werd deze ontmoetingsdag, die gepland stond voor 5 februari van dit jaar, afgelast. Redenen hiervoor waren het teleurstellend aantal aanmeldingen en de afmelding van de spreker, mevrouw drs. A.Th.B. Bijleveld-Schouten, staatssecretaris Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Stichting ABC Advies is een non-profit adviesorgaan voor (ontwikkelings)projecten op de Nederlandse Antillen en Aruba. De Stichting ABC Advies, opgericht in 1988, biedt onafhankelijke advisering aan overheden, niet-gouvernementele instellingen en organisaties en (startende) bedrijven in de Nederlandse Antillen en Aruba op met name financieel, sociaal-economisch, organisatorisch en juridisch gebied ten behoeve van de sociaal economische ontwikkeling van de Nederlandse Antillen en/of Aruba. De advisering wordt gegeven door deskundigen en geschiedt kosteloos voor de aanvrager.

Voor meer informatie, zie www.abcadvies.org