Gemeente Hilversum

Duurzaam Hilversum vraagt om deskundige en strenge regisseur

9 april 2008

Een ondergronds transferium aan de Larenseweg, ondergrondse warmteopslag en een windmolen op de tv-toren: het is maar een greep uit de suggesties waarmee deelnemers aan de tweede themasessie over duurzaamheid gisteren invulling gaven aan hun toekomstbeeld van Hilversum. Ideeën die vragen om een deskundige en strenge regisseur, aldus wethouder Ton Roerig. Woensdagavond 9 april lag de nadruk op initiatieven die Hilversum op korte termijn duurzamer maken.

Vertegenwoordigers van ruim twintig bedrijven woonden de tweede bijeenkomst - een vervolg op de themasessie voor particulieren - bij. Duurzame initiatieven kwamen daarbij volop aan de orde. Zo meldde Paul ten Hag dat zijn bedrijf (Nike) duurzaam is gebouwd, 'doet' aan regenwateropslag en ondergrondse warmteopslag en geen gebruik maakt van pvc. Afvalscheiding (minimaal 65%), terugdringing van het autogebruik (50% reist per auto) en milieuverantwoord inkopen illustreren eveneens dat het concern zich duurzaam wil gedragen. Andere bedrijven kwamen met soortgelijke voorbeelden, zoals Dudok Wonen (gebruik A/B label auto's, energiezuinige huizenbouw) en Etchform (waterbesparende maatregelen en een gecertificeerd milieuzorgsysteem). Tijdens de bijeenkomst werd de gemeente nadrukkelijk gevraagd dergelijke initiatieven te ondersteunen (duurzaamheidsloket) en het beleid beter te communiceren. Eigen initiatieven (gebruik van aardwarmte in het nieuwe Filmtheater) zouden breder moeten worden uitgedragen en ondernemers zouden sneller en gemakkelijker aan vergunningen moeten komen. In dat verband noemde Ton Roerig de nieuwe omgevingsvergunning een verbetering ten opzichte van de milieuvergunning.

De gemeente gaat aan de slag met duurzaamheid. Samen met het bedrijfsleven, woningbouwverenigingen, maatschappelijke organisaties en burgers. Alle betrokkenen zijn uitgenodigd om hun plannen voor de toekomst te ontvouwen, te luisteren naar goede voorbeelden en om mee te praten over duurzaam ondernemen.