Algemene Inspectiedienst (AID)

Controle op bespuiten taluds

11-04-2008

In de provincie Flevoland controleren de Algemene Inspectiedienst en Waterschap Zuiderzeeland gezamenlijk op het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen op de taluds en bodems van watergangen. De aandacht gaat hierbij vooral uit naar zogenoemde voorsloten en erfsloten.

Beide organisaties zien steeds meer taluds, de schuine kanten van een sloot, in de Flevopolder waar geen vegetatie meer op groeit. Vaak is dat het gevolg van een bespuiting met een glyfosaathoudend onkruidbestrijdingsmiddel, zoals Roundup. De werkzame stof glyfosaat wordt in toenemende mate in het oppervlaktewater aangetroffen. Glyfosaathoudende onkruidbestrijdingsmiddelen vormen een bedreiging voor de kwaliteit van het oppervlaktewater en mogen niet op taluds en bodems van watergangen worden toegepast.

Oppervlaktewater
Voorsloten en erfsloten worden vaak aangezien voor een droge greppel waarvoor geen beperkingen gelden. Beide vallen echter wettelijk gezien onder het begrip oppervlaktewater als ze rechtstreeks in verbinding staan met ander oppervlaktewater. Het maakt hierbij geen verschil of ze droog staan. Een overtreding op het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen op de taluds en bodems van watergangen kan leiden tot een proces-verbaal of een boeterapport.

Consequenties
Met het invoeren van de nieuwe Wet Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden in oktober vorig jaar zijn ook de boetes voor overtredingen omhoog gegaan. De boete voor het toepassen van glyfosaat op een sloottalud bedraagt volgens de nieuwe wet EUR 2000. Bij herhaling kan deze boete hoger uitvallen. Daarnaast kan de overtreding een korting op de bedrijfstoeslagrechten betekenen. De Keur van waterschap Zuiderzeeland stelt ook eisen aan taluds van watergangen. Het waterschap raadt ondernemers aan om waar nodig een talud alvast opnieuw in te zaaien.

Alleen voor de media. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichter van de AID, 045-5466223 of 06-48132318.