Helft van beroepssprekers wordt getroffen door stemfalen


Werelddag van de stem 16 april in teken van de beroepsstem

WOERDEN, 20080411 -- Docenten zijn regelmatig hees of schor, maar negeren de ernst van deze stemstoornissen. Meer dan de helft van de beroepssprekers zoals leerkrachten heeft er last van. In beroepen waar veel wordt gesproken komt stemfalen voor. Uit onderzoek blijkt dat 40% van de sprekende beroepsbeoefenaars (zoals vertegenwoordigers) en 20% van de niet beroepssprekers kampt met stemproblemen. Stemfalen is een onderschat probleem onder beroepsgroepen die de stem intensief nodig hebben. Daarom start de beroepsvereniging van logopedisten NVLF op 16 april, Werelddag van de Stem, de campagne `Ken Je Stem'.

Dat stemproblemen op den duur tot ernstige beperkingen in het beroep kunnen leiden, wordt onderschat. Docenten, marktkooplui, instructeurs, cursusleiders, trainers, telefonisten, verkopers of adviseurs spreken meestal met een ongeschoolde stem. Daarmee stellen zij hun stemapparaat bloot aan risico's die uiteindelijk tot beschadiging van de stembanden kunnen leiden.
Alex Boon, stemtherapeut: "Vaak is men zich niet bewust van een verkeerd stemgebruik, omdat er geen klachten zijn. Onderwijzers staan bijvoorbeeld dag na dag voor de klas en houden het probleemloos spreken jaren vol. Totdat ze stemklachten ervaren die niet meer weggaan. De oorzaak schuilt dan in de manier van stemgebruik die zich niet eerder als klacht manifesteerde. Omdat de stemkwaliteit niet echt een criterium is voor de kwaliteit van de beroepsuitoefening, is er te weinig aanleiding om stemklachten serieus te nemen."

Afwijkende stem wordt de norm
Met de campagne Ken je Stem, die start op Werelddag van de Stem, wil de NVLF de beroepssprekers wijzen op een juist stemgebruik. Op de website van de vereniging (www.nvlf.nl) worden de oorzaak van stemproblemen genoemd en wat je kunt doen om klachtenvrij beroepsmatig te praten. Met een test kunnen de bezoekers vaststellen hoe de kwaliteit van hun stem is. Preventieve maatregelen zijn onder andere gezond leven (niet roken) en de stem niet overmatig belasten. Door niet overmatig te schreeuwen of te lang achtereen te praten kun je stemklachten voorkomen. Alex Boon: "Hoesten, kuchen of keelschrapen zijn voorbeelden die iedereen wel herkent. Deze worden maar zelden -en onterecht- in verband gebracht met serieuze stemproblemen. Iedereen heeft wel eens last van een droge keel of een schor stemgeluid. Omdat het zo'n algemeen aanvaard verschijnsel is, wordt een afwijkend stemgeluid de norm en geaccepteerd. Want meestal duren de klachten één of enkele dagen. Niemand zegt `wat is er met je stem?' Sterker, het wordt vaak als sexy of interessant ervaren!"





Ingezonden persbericht