Ingezonden persbericht


Persbericht 25 februari 2008

De shortlist van de Socrateswisselbeker 2008 is bekend

De Socrateswisselbeker wordt ieder jaar uitgereikt aan de auteur van het meest prikkelende, Nederlandstalige filosofieboek dat in het voorgaande jaar ­ in dit geval dus 2007 ­ verscheen.

De shortlist:

* Frank Ankersmit, De sublieme historische ervaring (Historische Uitgeverij)
* Maarten van Buuren, De innerlijke ervaring (Historische Uitgeverij)
* Paul Moyaert, Iconen en beeldverering. Godsdienst als symbolische praktijk (Sun)
* Erik Oger, Nachtoog. Schuine wegen van de filosofie (Klement)
* Awee Prins, Uit verveling (Klement)

Bekendmaking van de winnaar:
De winnaar van de Socrateswisselbeker zal bekend worden gemaakt tijdens de Nacht van de Filosofie op vrijdag 11 april 2008 in Felix Meritis in Amsterdam. De winnaar van vorig jaar, Chris Buskes, overhandigt dan de wisselbeker aan de laureaat van dit jaar.

De jury van de Socrateswisselbeker bestaat uit Frans Jacobs (Universiteit van Amsterdam), Leonie Breebaart (Trouw), Marnix Verplancke (De Morgen/Knack), Florentijn van Rootselaar (Filosofie Magazine)

Eerdere winnaars:
In 2002 ging de Socrateswisselbeker naar Michiel Leezenberg voor zijn boek Islamitische filosofie. Een geschiedenis (Bulaaq) In 2003 gaf hij de beker door aan Jos de Mul, die hem won met Cyberspace Odyssee (Klement) In 2004 won Dick Pels de Socrateswisselbeker voor het boek, De geest van Pim. Het gedachtegoed van een politieke dandy (Anthos) In 2005 kreeg Wouter Kusters de beker voor Pure Waanzin (Nieuwezijds) In 2006 won Andreas Kinneging de Socrateswisselbeker voor zijn boek Geografie van goed en kwaad (Spectrum) In 2007 won Chris Buskes de beker met Evolutionair denken. De invloed van Darwin op ons wereldbeeld (Nieuwezijds)

In Filosofie Magazine nummer 3 (verschijnt 1 april 2008) wordt de shortlist besproken en de winnaar voorspeld.