SP Tilburg


Mosquito-geluidsterreur ook in Tilburg

11-04-2008 * Volgens de leverancier van de zogenaamde Mosquito's zijn er ook dergelijke apparaten geleverd in de gemeente Tilburg. De Mosquito wordt gebruikt om hangjongeren te verdrijven. SP raadslid Marjolein Buijssen stelt hierover vandaag schriftelijke vragen aan het college: "De Mosquito maakt een hoog piepgeluid dat alleen door jongeren onder de 25 wordt gehoord. Maar dus alle jongeren en kinderen en babies, en daarmee is het een te grof middel".

Een woordvoerder van de gemeente ontkent vandaag in het Brabants Dagblad op de hoogte te zijn van de levering van Mosquito's aan Tilburg. Buijssen: "Dat is vreemd, want de apparaten worden alleen geleverd na goedkeuring door politie en gemeente". Zij heeft ernstige bezwaren tegen het gebruik van deze geluidsterreur om hangjongeren te weren: "Het treft namelijk iedereen onder de 25 jaar, niet alleen die paar hangjongeren. Die kunnen nog weglopen, wat ook de bedoeling is, maar kleine kinderen en babies niet, die blijven lang blootgesteld aan het hoge geluid. Er is nog niet vastgesteld of dat veilig is en geen gehoorschade oplevert".

Volgens Buijssen is de Mosquito een onnodig zwaar middel. "Alle jongeren die in een winkelcentrum komen waar zo'n ding hangt hebben er last van, terwijl het eigenlijk maar bedoeld is voor een hele kleine groep. Bovendien, die hangjongeren gaan honderd meter verderop staan, waarmee het dus ook nog eens geen effectief middel is", aldus Buijssen. Zij wil van de gemeente weten of er nu wel of geen Mosquito's in Tilburg hangen en of zij daar toestemming voor heeft gegeven. www.tilburg.sp.nl

Piushaven 29
5017 AN Tilburg
tel. 013 - 5802320
b.g.g. 013 - 5821534
fax 013 - 5802318


----------