Ingezonden persbericht


PERSBERICHT / MEDIA RELEASE

Lastige start A1 Team Nederland

Shanghai, 11 April 2008

Met een benzinedruk probleem en een elfde tijd in de Rookie sessie en slechts een twaalfde tijd in de eerste vrije training heeft A1 Team Nederland een lastige start in Shanghai.

In de ochtendsessie kwam Arie Luyendyk jr in zijn Rookie sessie van twee keer 25 minuten tot een snelste ronde van 1'38.144. Op een nieuw circuit en met een auto die geen goede balans kende bleek het niet mogelijk om verder voorin te komen voor Luyendyk jr. In de tweede Rookie sessie kwam daar ook nog eens een technisch probleem bij die ervoor zorgde dat de A1 Team Nederland Rookie voortijdig moest stoppen.

Jan Lammers: "Het was een frustrerende sessie voor Arie, hij doet voor ons fantastisch en belangrijk werk. De Rookie wordt vaak mentaal erg zwaar belast omdat hij buiten de schijnwerpers van de media het 'vuile werk' moet doen, soms zijn dat zaken experimenteren die later in het weekend van pas komen voor Jeroen Bleekemolen onze eerste rijder. Graag zouden we hem wat meer laten rijden maar het ombouwen van de auto van Jeroen naar Arie duurt te lang, de veiligheidsgordels en pedalen verzetten, neemt minimaal een uur in beslag. Daar komt bij dat Jeroen net als Arie hier ook nog nooit heeft gereden en dus z'n tijd in de auto vanmiddag hard nodig heeft. Jeroen weet wat het is om als Rookie te beginnen want hij heeft het eerst seizoen deze rol vervult, hij was toen zelfs meer reserverijder omdat er toen helemaal niet door de Rookies op vrijdag werd gereden. Wij hopen uiteraard dat Arie door z'n optreden wat P.R. en publiciteit rond z'n naam kan genereren waarvan hij dan later in z'n carrière wellicht profijt kan hebben, zijn huidige contract met Adretti-Green Racing in de Firestone Indy Lights series is hopelijk het eerste signaal hiervan."

"Verder merken wij weinig van de commotie die zich afspeelt rond de Olympische Spelen en is het wat dat betreft rustig. Zo hoort het ook eigenlijk want sport en politiek moeten gescheiden blijven, je kunt het echter beide partijen niet kwalijk nemen wanneer zij inspelen op situaties wanneer de gelegenheid zich voordoet, zo is het leven"

Arie Luyendyk jr: "Het was een plezier om op het circuit van Shanghai te rijden, hoewel de Rookie sessies erg lastig waren door de problemen met de balans in de auto, we hadden last van veel overstuur. In Rookie sessie 2 was ik slechts in staat om 6 ronden te rijden door een elektronisch probleem, we konden de auto niet meer starten nadat we in de pits onze eerste aanpassing gemaakt hadden. Het was een beetje frustrerend om het grootste deel van de sessie vanuit de pits te zien, maar ik was in ieder geval in staat om remmen in te remmen en een gevoel van de auto te krijgen, dat is toch de meest belangrijke taak tijdens de Rookie sessies. We eindigden uiteindelijk op P11, niet het resultaat waar we op gehoopt hadden, maar gelet op de balans van de auto en de beperkte tijd op de baan ben ik toch tevreden met het resultaat. Hopelijk kan het team de auto verder verbeteren voor Jeroen's eerste sessie."

Die verbetering kwam er helaas niet. Normaal gesproken is A1 Team Nederland op vrijdag goed voorin te vinden. Ditmaal kwam Jeroen Bleekemolen niet verder dan een twaalfde tijd, op 1,2 seconde van Portugal dat net als tijdens de Rookie sessies de snelste was. Zoals altijd zal vanavond alles gecontroleerd en geanalyseerd worden. Het team heeft verschillende set-ups van de voorwielophanging geprobeerd zonder het beoogde resultaat te behalen. Er is dus nog veel werk te doen voordat A1 Team Nederland zich met met het gevecht aan de kop kan gaan bemoeien.

Jan Lammers; "Normaal zijn we op vrijdag vrij sterk en wordt het moeilijker naar mate het weekend vordert, ik hoop dat het deze keer andersom gaat werken want vandaag was de auto heel moeilijk te rijden. Via de informatie die onze rijders en de on-board computer verzamelen moeten we de oplossingen zien te vinden, ook vertellen slijtagepatronen van banden en remmen het een en ander. Aan de ambitie van Jeroen en het team ligt het echter niet want we zijn allemaal hongerig naar succes, veel pitstops zijn al geoefend en telkens weer proberen we iets anders om sneller en beter te worden, we zien zondag wel wat het resultaat hiervan gaat zijn. Het weer is nog steeds dreigend met regen maar ook al blijft het droog dan mogen we tijdens de kwalificatie trainingen van morgen een beter resultaat verwachten, dat is uiteraard belangrijk met name omdat onze startpositie daar vanaf hangt. Voorlopig dus een 12e tijd voor Jeroen met een achterstand van 1.234 sec met de top, Portugal was de snelst met een tijd van 1.35.223 Jeroen reed 1.36.467. We hebben dus nog genoeg te doen voor morgen!

Jeroen Bleekemolen; " Het is lastig om met iets positiefs te komen als de auto slecht aanvoelt, aan de andere kant leer ik nog steeds de finesses van het circuit. Het zal morgen absoluut beter zijn, de vraag is alleen hoeveel. Voorlopig staan we 6e in de W.K. en zijn er nog 16 teams die ons benijden, daar houd ik me maar aan vast. Ik hoop uit China terug te komen met voldoende punten om een paar plaatsen te stijgen. Een 3e plaats in de World Cup is nog mogelijk maar dan hebben we wat geluk nodig, normaal gesproken moet een 4e plaats haalbaar zijn. Er zijn nog vier races om dit voor elkaar te krijgen twee hiervan zijn dit weekend, kijk a.s. zondag maar op RTL7 wat ik er van ga maken."

Morgen is er nog een vrije training om 11.00 uur lokale tijd. Om 14.15 uur lokale tijd begint de kwalificatie. RTLGP zend deze live uit vanaf 08.00 uur 's ochtends Nederlandse tijd.

Stuur voor meer informatie een e-mail naar press@A1teamned.com

Bezoek voor rechtenvrij beeldmateriaal www.A1teamnedfoto.nl

A1GP Zandvoort, 5 oktober 2008; Kaarten nu te koop via A1GP.com

A1 Team Netherlands
Katwijkerbroek 30
2223 XP Katwijk,
The Netherlands
T: +31(0)71 4017183
F: +31(0)71 4019170
E: press@A1teamned.com
I: www.A1teamned.com