Gemeente Beuningen


Gratis compost op 12 april
Gemeenten in regio doen mee aan landelijke compostdag Tijdens de `Landelijke Compostdag' op zaterdag 12 april kunnen burgers op veel plaatsen in het land gratis compost afhalen en informatie krijgen over het gescheiden inzamelen van groente, fruit- en tuinafval (gft-afval) en het composteren ervan.
In deze regio doen de gemeenten Beuningen, Druten, Groesbeek, Heumen, Nijmegen, Ubbergen, West Maas en Waal, alsmede Wijchen mee aan de `Compostdag'.

Gescheiden inzameling
Met deze actie willen de compostbedrijven en de gemeenten het belang van het gescheiden inzamelen van groente- fruit- en tuinafval nog eens extra onder de aandacht brengen. Vaak wordt namelijk nog gedacht dat gescheiden ingezameld gft-afval wordt verbrand, terwijl er juist een milieuvriendelijk en nuttig product als compost van wordt gemaakt. Het gft-afval dat de inwoners in deze regio gescheiden inzamelen wordt via afvalenergiecentrale ARN BV ter compostering afgevoerd naar de VAR in Wilp-Achterhoek. De `Compostdag' in deze regio wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeenschappelijke organisatie Milieu- en Afvalsamenwerking Regio Nijmegen, afgekort MARN en afvalenergiecentrale ARN BV, terwijl de VAR het compost aan de gemeenten levert om gratis uit te delen.

Goed voor het milieu
Compost is een uitstekende bodemverbeteraar voor zowel de land- en tuinbouwsector als voor particulier gebruik. Composteren geldt als een goedkope en milieuvriendelijke manier van afvalverwerking. Het gescheiden inzamelen van gft-afval en het composteren ervan levert een bijdrage aan het voorkomen van de opwarming van de aarde doordat compostering in vergelijking met de meeste andere verwerkingsmethoden een vermindering oplevert van de uitstoot van het schadelijke broeikasgas CO2. Compost is dus goed voor de bodem, de portemonnee en het milieu.

Regionaal klimaatprogramma
Deze compostactie sluit mooi aan op het manifest dat de in de MARN samenwerkende gemeenten eind vorig jaar ondertekenden om op lokaal niveau de strijd aan te binden tegen de klimaatverandering. Dit eerste regionale klimaatprogramma beschrijft twaalf concrete maatregelen die de deelnemende regiogemeenten tussen 2007 en 2011 gezamenlijk willen nemen. Met dit programma willen de gemeenten een bijdrage leveren aan de landelijke doelstellingen voor energiebesparing, duurzame energie en het terugbrengen van de emissies van broeikasgassen. Het MARN-programma is aanvullend op de maatregelen die iedere individuele gemeente zelf nog wenst te nemen.

In MARN wordt samengewerkt door de gemeenten Beuningen, Druten, Groesbeek, Heumen, Millingen a.d. Rijn, Nijmegen, Ubbergen, West Maas en Waal, alsmede Wijchen