Universiteit van Tilburg


2 april 2008

Jan Pronk en A.F.Th. van der Heijden te gast op Dag van de Filosofie

Dag van de Filosofie in Tilburg: De stad ? We zijn er!

Jan Pronk en A.F.Th. van der Heijden spreken dit jaar op de landelijke Dag van de Filosofie, die zaterdag 12 april vanaf 14.00 uur wordt gehouden in het Paleis-Raadhuis te Tilburg. 'Is dit een stad?', vraagt Jan Pronk zich af in een lezing over zijn ervaringen met ontheemden in vluchtelingenkampen. A.F.Th. van der Heijden stelt zich dezelfde vraag over de Randstad: Randstad Holland. De stad als gemeenschap. De stad als plattegrond. De stad als een wirwar van straten en pleinen. De stad als ministaat. De stad als een talig labyrint. De stad die niet bestaat. Daarover gaat de Dag van de Filosofie 2008.

De Dag van de Filosofie heeft op 12 april 2008 De stad? We zijn er! als thema. Daarmee sluit de dag aan bij de landelijke Maand van de Filosofie, waarvan het thema dit jaar De stad is. Filosofen, kunstenaars, schrijvers, componisten, filmmakers en met hen architecten, sociologen, stedenbouwkundigen laten zich inspireren door de stad. Van wie is de stad niet?, Is dit een stad? De stad, plaats van het denken en De utopische stad zijn drie deelthema's die nader belicht worden door middel van lezingen, discussies, gesprekken en vanuit theater, film en muziek.

In de openingslezing The Talk of the Town werpt de filosoof Henk Oosterling de vraag op wat filosofie voor de stad betekent door te laten zien hoe 'radicale middelmatigheid' beleidsmatig kan worden omgezet in daadwerkelijke interesse. Verschillende filosofen, waaronder Ad Verbrugge, gaan met hem in debat. Verder gaat filosoof Hans Achterhuis in gesprek met schrijver Dirk van Weelden, houdt dominee Hans Visser een donderpreek, zijn er voordrachten van onder meer cultuurhistoricus Léon Hanssen en rechtsgeleerde Willem Witteveen, hoogleraar strafrecht en vreemdelingenrecht Anton van Kalmthout en de winnaar van de schrijfwedstrijd Van wie is de stad? voor VWO-scholieren.

De Dag van de Filosofie wordt georganiseerd door het departement Filosofie van de Faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit van Tilburg.