Woonbond


04-04-2008

Wijkvernieuwing in Velp-Zuid van start met speciale markt

Met een speciale markt voor bewoners van Velp-Zuid begint op zaterdag 12 april de langverwachte wijkvernieuwing. De keuze voor een wijkmarkt met allerlei activiteiten is niet toevallig. 'Velp-Zuid' moet een project worden waarin de 3.500 huishoudens tellende wijk een serieuze stem krijgen. Het gemeentebestuur van Rheden en woningcorporatie Vivare willen bewijzen dat ze rekening houden met de belangen en wensen van de wijkbewoners. En dat bewijs moet het liefst ook sluitend zijn. Er is inmiddels een stevige band gesmeed met het twee jaar geleden opgerichte wijkplatform. En deze spreekbuis van de buurt lijkt goed te functioneren in de communicatie tussen bestuurders en burgers.

De Huurdersverening Rheden (HVR) doet enthousiast mee met de wijkmarkt. Woningcorporatie Vivare is volgens voorzitter Henk Kok voortvarend aan de slag gegaan in Velp-Zuid. Hij vertelt dat er een buurtcentrum komt, een complete brede school en 96 nieuwe seniorenwoningen. Ook is er nu al een maand lang veel energie gestoken in het schoon krijgen van de achterpaden. Zijn enige kritiek is dat Vivare ook wel meer in andere wijken zou mogen doen. Er zijn meer wijken in Rheden en zeker ook in Dieren die momenteel verloederen.'

Tijdens de wijkmarkt in de Dr. Van Voorthuijzenschool aan de Schoolstraat worden allerlei moderne vormen van meningsvorming ingezet om de ideeën en wensen van de bewoners duidelijk te krijgen. Er komt een huiskamer met een wensmuur en sneltekenaars brengen spontane fantasieën over de toekomst van de wijk direct in beeld. De komende maanden volgt ook nog een 'Ideeënfestival' om de oogst van de markt verder uit te werken. Daaruit moet de visie ontstaan op het Velp-Zuid van de toekomst, waarop uiteindelijk de beslissingen zullen worden gebaseerd.