Gemeente IJsselstein


IJsselstein doet mee aan landelijke compostdag

Datum: maandag 7 april 2008
Tijdens de landelijke compostdag op 12 april kunt u gratis compost ophalen als beloning voor het scheiden van GFT en groenafval.

Met het uitdelen van gratis compost bedankt de gemeente en het afvalbedrijf de IJsselsteiners voor hun inspanning groente-, fruit- en tuinafval (GFT) en groenafval (zoals snoeihout, takken, gras) gescheiden aan te leveren. Dit organisch afval wordt door afvalbedrijf verwerkt tot compost. Inwoners krijgen het ingezamelde afval nu terug in de vorm van compost. Op zaterdag 12 april kunnen zij gratis compost ophalen op de gemeentewerf. En de eerste belangstellenden hebben een primeur: wethouder Lappee draagt het milieu een warm hart toe en om 09.30 uur deelt hij persoonlijk de eerste zakken uit. Op is op!
Het is van belang dat inwoners op tijd komen, want op is op én het gaat om een éénmalige actie.
Er zijn 270 zakken compost om weg te geven. Per adres is één zak van 30 liter compost beschikbaar.
Goed voor de tuin
Compost is een natuurlijke bodemverbeteraar. Het stimuleert de groei van gewassen op een milieuvriendelijke wijze, het reguleert de waterhuishouding en zorgt voor een natuurlijke balans in de bodem. Compost is gemengd met tuinaarde, geschikt voor alle tuinplanten. Composteren beter voor milieu én de portemonnee Composteren is goed voor het milieu, organisch afval wordt nuttig hergebruikt. Bovendien draagt compost bij aan het vastleggen van CO2 in de bodem en helpt dus in de strijd tegen opwarming van de aarde. Composteren bespaart ook geld omdat het een goedkope manier van afvalverwerking is, in veel gevallen zelfs meer dan de helft goedkoper dan het verbranden van restafval. Kortom: genoeg reden om het organisch afval goed gescheiden te blijven aanleveren.