Gemeente Nijmegen

Gratis compost op zaterdag 12 april


08/04/2008

Tijdens de Landelijke Compostdag op zaterdag 12 april kunnen de inwoners van Nijmegen gratis een zak GFT-compost afhalen. Ook krijgt men informatie over het gescheiden inzamelen en composteren van groente-, fruit- en tuinafval (GFT-afval). De zakken GFT-compost kunnen tussen 10.00 en 16.00 uur worden afgehaald bij de Gemeentewerf aan de Nieuwe Dukenburgseweg 21. Zolang de voorraad strekt krijgt elke inwoner 1 zak compost. Wie zaterdag bij de milieustraat van de Dar afval komt afleveren ontvangt ook daar een zak compost.

Met deze actie willen compostbedrijven en gemeenten het belang van het gescheiden inzamelen van GFT-afval extra onder de aandacht brengen. Ten onrechte denken mensen wel eens dat GFT-afval terecht komt in vuilverbrandingsovens. Het GFT-afval dat de inwoners in deze regio gescheiden inzamelen gaat naar het composteringsbedrijf van de VAR in Wilp. Het composteren van GFT-afval is een milieuvriendelijke en goedkope manier van afvalverwerking. Bovendien is compost is een goede bodemverbeteraar, die de groei van gewassen op milieuvriendelijke wijze stimuleert.

Deze Compostdag wordt mogelijk gemaakt door de gemeenschappelijke organisatie Milieu- en Afvalsamenwerking Regio Nijmegen (MARN) en afvalenergiecentrale ARN BV. De VAR levert het compost aan de gemeenten om gratis uit te delen. In deze regio nemen ook de gemeenten Beuningen, Druten, Groesbeek, Heumen, West Maas en Waal, Wijchen en Ubbergen deel aan de landelijke compostdag.

De regiogemeenten onderzoeken samen met MARN en ARN naar nog milieuvriendelijker oplossingen. Er wordt gekeken naar de mogelijkheden om naast milieuvriendelijke verwerking van GFT-afval duurzame energie op te wekken. Dit onderzoek past in het `Klimaatprogramma' dat de in de MARN samenwerkende gemeenten eind vorig jaar ondertekenden. De gemeenten willen hiermee op lokaal niveau de strijd aanbinden tegen de klimaatverandering en de komende jaren een bijdrage leveren aan de landelijke doelstellingen voor energiebesparing, duurzame energie en het terugbrengen van de emissies van broeikasgassen.

Meer informatie:

* Gratis compost op zaterdag 12 april
* Dar (website)