Vereniging Natuurmonumenten


OP STAP MET DEPADDENMAN OP DE BRUNSSERMMERHEIDE 08-04-2008

Gezinsexcursie
Natuurmonumenten organiseert een amfibieën-reptielen gezinsexcursie in de Brunssummerheide. Deze interessante excursie is vooral geschikt voor kinderen en start op zaterdag 12 april om 14.00 uur en duurt tot ongeveer 16.00 uur. We gaan op pad met zoekkaarten, schepnetten, potjes, loepjes etc. en we leren een heleboel over wat er allemaal op en rond het water leeft! Vertrekplaats is het Bezoekerscentrum Brunssummerheide gelegen aan de Schaapskooiweg 99 te Heerlen. Deelname voor leden van Natuurmonumenten EUR 3,00 en EUR 5,00 niet-leden p.p. Honden mogen helaas niet mee. Zorg dat je er bij kunt zijn, het blijkt namelijk dat deze excursie snel volgeboekt is en keer op keer erg populair is. Aanmelden op telefoonnummer 045 - 5630355 of via internet www.natuurmonumenten.nl

Padden, kikkers en nog veel meer Wat is er leuker dan op een`laarzen'excursie te gaan? Tijdens deze amfibieën excursie gaan we onder leiding van natuurgidsen eerst naar een poel en daarna naar de vennen op de Brunssummerheide om te onderzoeken wat er in en om het water leeft. Het gebied vlak bij de vennen is normaal gesproken niet toegankelijk, men moet daar op de paden blijven. Echter vanmiddag mag je met gids en schepnet (verzorgen wij) wel bij dit mooie stukje natuur komen! Mogelijk komen we de gewone pad, de bruine kikker, verschillende soorten salamanders of misschien zelfs de levendbarende hagedis tegen!

Laarzen aan
Op pad naar de poel en vennen toe. We gaan ervaren wat er allemaal in leeft. Trek daarom thuis oude kleding en stevige schoenen, liefst laarzen, aan. We kiezen natuurlijk een goede plek uit waar veel te vinden is. De oeverrand moet niet te steil zijn zodat je makkelijk bij het water kunt komen. De gidsen vertellen welke dieren in het water leven. Een amfibie is een dier dat zowel in het water als op het land leeft. Juist het water is belangrijk voor hun voortplanting. Op het moment dat bij het kikkervisje het staartje bijna weg is en er pootjes zijn worden het volwassen dieren en gaan ze door hun longen ademen. Belangrijk in een vijver in de tuin is dat er iets in het water ligt, een plank bijvoorbeeld, zodat ze uit de vijver kunnen klimmen, anders zouden ze verdrinken! Een interessante en leuke activiteit dus!

Meer informatie
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met:Paul Wijenberg, telefoonnummer 045 - 5630355 of 06 - 55825111.