Het jaar van de bunzing van start

11/04/2008 09:42

Zoogdiervereniging VZZ

De Zoogdiervereniging VZZ roept morgen, tijdens haar algemene ledenvergadering, de bunzing uit tot de Soort van het Jaar. Het dier wordt de laatste tijd nog maar weinig gezien. De Zoogdiervereniging wil weten hoe sterk de achteruitgang is en of de soort extra bescherming nodig heeft. Zij roept mensen op om waarnemingen van bunzingen door te geven.

De bunzing, oftewel Mustela putorius, kwam in de vorige eeuw nog in heel Nederland voor en werd lange tijd zelfs gezien als schadelijk wild. De jacht is inmiddels al lang verboden maar het aantal waarnemingen is de laatste jaren gering. Het verkeer en mogelijk ook het gebruik van bestrijdingsmiddelen als rattengif veroorzaakt slachtoffers onder deze kleine marterachtige. Ook het verdwijnen van kleinschalige landschappen, waar ze zich het beste thuis voelen, speelt vermoedelijk een rol.

Bij de herziening van de Rode Lijst van Nederlandse zoogdieren in 2007 kwam de bunzing net niet in aanmerking om op de lijst geplaatst te worden. Dat komt omdat er onvoldoende gegevens voor handen waren om een hard oordeel te kunnen vellen. Het is de bedoeling dat aan het einde van dit jaar door de extra inspanningen er wel duidelijkheid komt. Dit kan dan leiden tot de conclusie dat de bunzing een bedreigde diersoort is en een zwaardere bescherming of aangepast beheer noodzakelijk is. Behalve waarnemingen is daarvoor ook extra onderzoek naar het landschapsgebruik van de bunzing nodig.

De Zoogdiervereniging gaat in het kader van de Soort van het Jaar onder andere enqu(ee)tes houden onder mensen die veel in het veld zijn zoals boswachters, jagers en muskusrattenvangers, cursussen geven en materiaal uitgeven dat mensen helpt met het herkennen en onderscheiden van bunzingen, wezels en hermelijnen. Verder kan iedere Nederlander een vondst van een dode bunzing of waarneming van een levend exemplaar doorgeven via de website www.telmee.nl. De grootste kans om er een te treffen is 's nachts in oeverbegroeiing, droge sloten, bij heggen en houtwallen en langs bos- en akkerranden. Hier is voldoende dekking aanwezig. Bunzingen hebben een groot territorium en kunnen 's nachts vele kilometers afleggen op zoek naar voedsel. Zie voor meer achtergrond (ook foto's): http://www.vzz.nl/soorten/bunzing/bunzing%20soort%20van%20het%20jaar%202008.html of www.zoogdiervereniging.nl





http://www.vzz.nl/soorten/bunzing/bunzing%20soort%20van%20het%20jaar%202008.html