Ingezonden persbericht


Persbericht

Parcours Fortis Marathon is 6 minuten zone

Aanstaande zondag is de Fortis Marathon in Rotterdam. In samenwerking met de Nederlandse Hartstichting is een '6 minuten zone' gerealiseerd. Getrainde vrijwilligers langs het parcours kunnen direct en doeltreffend handelen bij een plotselinge hartstilstand van een loper of toeschouwer.

Op elk kilometerpunt staat een reanimatieteam dat bij een plotselinge hartstilstand direct 112 belt, reanimeert en (indien nodig) defibrilleert. Defibrilleren is het toepassen van de Automatische Externe Defibrillator (AED). Elk reanimatieteam bestaat uit twee vrijwilligers, voorzien van een AED, communicatieapparatuur en fietsen. In totaal zetten 100 getrainde vrijwilligers zich in. Zij mogen hun post alleen verlaten wanneer zich een hartstilstand voordoet. Een motorrijder is aanwezig om de vrijwilligerspost te voorzien van extra materialen of aflossing te verzorgen. De vrijwilligers worden aangestuurd vanuit twee centrale posten (Coolsingel en Pleinweg).

De 6 minuten zone wordt mede mogelijk gemaakt door AED Solutions (kosteloos gebruik 50 AED's), Opleiding Verpleegkunde en Verloskunde van de Hogeschool Rotterdam (studenten/vrijwilligers, materialen en ruimten voor training beschikbaar gesteld), Unique Uitzendburo (ruimten voor centrale posten), Motoport Rotterdam (beschikbaarheid motor).

6 minuten campagne
In de voorlichtingscampagne '6 minuten' onderstreept de Hartstichting het belang van directe en doeltreffende hulp van omstanders bij een plotselinge hartstilstand buiten het ziekenhuis. Elke week worden 300 Nederlanders getroffen door een hartstilstand. Minder dan 10% overleeft. Wanneer omstanders binnen 6 minuten 112 bellen, reanimeren en defibrilleren kan de overlevingskans van het slachtoffer flink toenemen. De benaming 6 minuten zone sluit aan bij deze campagne. De 6 minuten zone is een omgeving waarin AED's hangen én mensen aanwezig zijn die kunnen reanimeren en de AED kunnen toepassen (defibrilleren) binnen 6 minuten. Meer informatie op www.6minuten.nl / www.6minutenzone.nl.

Hartweek
De Fortis Marathon wordt gehouden op de eerste dag van de Hartweek, de collecteweek van de Hartstichting. De hartweek is van 13 t/m 19 april.


---

NOOT VOOR DE REDACTIE (