Evangelische Omroep

Metropole Orkest speelt tune Blauw Bloed

Blauw Bloed, zaterdagavond 19:35 uur, Nederland 2. Presentatie Jeroen Snel

Vanaf aanstaande zaterdag is de tune van het royaltyprogramma Blauw Bloed voortaan te horen in een uitvoering door het Metropole Orkest onder leiding van Jan Stulen. Het programma is erg blij en trots dat één van Nederlands beste orkesten de tune wilde inspelen. Ook de muziek van andere programmaonderdelen zoals het nieuwsoverzicht wordt voortaan uitgevoerd door het Metropole Orkest.

Zaterdagavond in Blauw Bloed uitgebreid aandacht voor het staatsbezoek dat de president van Brazilië, Luiz Inácio Lula da Silva en zijn vrouw donderdag en vrijdag aan ons land brengen. Koningin Beatrix ontvangt het paar op paleis Noordeinde waar ook een staatsbanket plaatsvindt. Bij het Nationaal Monument op de Dam wordt door president Lula da Silva een krans gelegd. Als 'contraprestatie' voor het staatsbanket op de eerste avond biedt de Braziliaanse president koningin Beatrix in de Nieuwe Kerk in Den Haag een samba-avond aan met artiesten die speciaal zijn overgevlogen uit Rio de Janeiro.

Koninklijke waaiers
In het 'Fan Museum' in Londen bezocht Blauw Bloed de tentoonstelling 'A Touch of Dutch'. Hier worden voor het eerst in de geschiedenis waaiers tentoongesteld uit de collectie van onze koninklijke familie. Koningin Beatrix stelde persoonlijk 70 waaiers beschikbaar. Fransje Hovinga-van Eijsden, kunsthistorica en Nederlandse deskundige op het gebied van waaiers, stelde de tentoonstelling samen. Voor Blauw Bloed reisde zij naar Londen om er voor de camera tekst en uitleg te geven.

Wereld van onderscheidingen
Zaterdag start ook een nieuwe serie over koninklijke onderscheidingen. Op prinsjesdag, bij huwelijken maar ook bij staatsbanketten in binnen- en buitenland dragen de koningin, prinses Máxima en prins Willem-Alexander een sjerp met een ster. Maar wat is het verhaal achter deze versierselen? En waarom zien we de koningin in het buitenland met steeds weer een andere sjerp? Blauw Bloed duikt in de wereld van de onderscheidingen. Zaterdag deel
1: het protocol.

Wie kleedt zich het best?
Tot slot bespreken de vaste modedeskundigen van Blauw Bloed de stijl van de Europese kroonprinsen. Frederik, Haakon, Charles en Willem-Alexander. Wie kleedt zich het best?

Noot voor redactie,