Ingezonden persbericht



- PERSBERICHT -

Samenwerkingsverband met Faculteit der Psychologie Universiteit Maastricht waarborgt effectieve wisselwerking wetenschappelijk onderzoek en klinische hulpverlening

U-CENTER OPENT EEN NEDERLANDS PRIVÉ-BEHANDELCENTRUM

OP TOPLOCATIE IN ZUID-LIMBURG

Epen, 19 maart 2008 - U-Center - een professioneel behandelcentrum voor de behandeling van geestelijke gezondheidsproblemen - opent op 12 april haar deuren. U-Center biedt op maat gesneden 'intensive cure' voor mensen die in hun werk en/of relaties zijn vastgelopen en zo een afhankelijkheidsprobleem hebben ontwikkeld, een burn-out of depressie hebben, angstig of fobisch zijn en hierop met psychische klachten reageren. U-Center hanteert geen wachtlijsten. Vanwege haar werkwijze en de AWBZ-toelating wordt de therapeutische behandeling vrijwel geheel vergoed. U-Center is de eerste Nederlandstalige kliniek die met steun van een vooraanstaande wetenschappelijke instelling opereert. U-Center wil nauw samenwerken met de Faculteit der Psychologie van de Universiteit Maastricht. Beide partijen delen de ambitie om door middel van wetenschappelijk onderzoek bij te dragen aan een hoogwaardig privé-behandelprogramma gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten.

U-Center is gevestigd in het voormalige Golden Tulip/NH Hotel Zuid-Limburg in Epen, dat op dit moment wordt verbouwd tot een kliniek van hoog niveau en is gelegen op een toplocatie middenin het prachtige heuvellandschap van Zuid-Limburg. In het behandelcentrum annex recovery hotel kunnen mensen met psychische klachten terecht voor een intensieve op het individu toegesneden behandeling. Het behandelaanbod is samengesteld uit een breed scala van erkende, state-of-the-art therapeutische technieken, aangevuld met verschillende lifestyle-trainingen, zoals fysieke trainingen, massage en dieetmanagement. Het is daarnaast één van de eerste behandelcentra in de Benelux waar de therapie in het Nederlands plaatsvindt. U-Center richt zich op Nederlandse en Belgische patiënten uit de midden- en hogere inkomensgroepen. Deze groep patiënten is nu nog voor een behandeling aangewezen op buitenlandse klinieken, met name in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Initiatiefnemer en woordvoerder van U-Center Jeroen Fisser: "Wij zijn trots dat cliënten die tot nu toe hulp zochten bij een buitenlandse privé-kliniek nu in Nederland kunnen worden behandeld en begeleid. De gunstige ligging van U-Center was mede doorslaggevend in ons besluit Zuid-Limburg als vestigingsplaats te kiezen. Hierdoor zijn we in staat ook cliënten uit Vlaanderen te bedienen. Daarnaast geeft de samenwerking met de Universiteit Maastricht een hoogwaardig wetenschappelijk fundament dat in Nederland tot op heden niet bestaat."

Hoogwaardige medische staf
De cliënten van U-Center worden bijgestaan door een therapeutische staf van psychiaters, psychotherapeuten, trainers en voedingsdeskundigen, die voor elke patiënt een individueel behandelplan ontwikkelen en merendeels BIG-geregistreerd zijn. Het behandelprogramma is gebaseerd op een combinatie van reguliere therapievormen en medisch-farmacologische behandelingen. Na een grondig onderzoek wordt op basis van de problematiek en in overleg met de cliënt een individueel behandelprogramma vastgesteld. Bij U-Center is geen sprake van langdurige intakes en wachtlijsten. De maximale bezetting is 50 personen. Patiënten kunnen indien noodzakelijk direct worden opgenomen. Zo worden altijd extra kamers vrijgehouden voor nood/spoedgevallen.

Na het inchecken krijgen alle patiënten eerst een volledige medische keuring. De therapeutische staf bestaat bij de start uit acht specialisten, maar wordt op termijn uitgebreid naar 25 medewerkers. Daarnaast zijn 18 hotelmedewerkers binnen U-Center werkzaam.

Samenwerking Faculteit der Psychologie Universiteit Maastricht U-Center werkt als privébehandelcentrum nauw samen met de Faculteit der Psychologie van de Universiteit Maastricht. Beide partijen hebben de ambitie uitgesproken binnen U-Center onderzoek te doen op het gebied van verslaving (alcohol) en stoornissen (eetproblematiek). In de komende periode wordt onderzocht hoe hieraan optimaal vorm en inhoud kan worden gegeven. Bovendien maken de hoogleraren prof. dr. H. Merckelbach, prof. dr. A. Jansen en prof. dr. R. Wiers deel uit van de Wetenschappelijke en Klinische Adviesraad van U-Center. Prof. Jansen is hoogleraar Experimentele Psychologie (eetstoornissen en verslaving). Prof. Wiers is bijzonder hoogleraar Experimentele Psychologische Onderzoeken van Verslavingsproblemen. "De beoogde samenwerking met U-Center en onze betrokkenheid bij dit initiatief moeten leiden tot een effectieve wisselwerking tussen wetenschap en klinische hulpverlening, met als ultiem resultaat wetenschappelijke publicaties en nog betere behandelingsmethoden", licht prof.dr. H. Merckelbach, decaan van de Faculteit der Psychologie, toe. De voorgenomen samenwerking sluit volgens hem ook uitstekend aan op de samenwerking tussen RIAGG en de Faculteit der Psychologie van de Universiteit Maastricht op het gebied van onderzoek naar experimentele psychopathologie, dat sinds twee decennia positieve resultaten oplevert.

Kwalitatief hoogwaardig zorgaanbod
Voorzitter van de Wetenschappelijke en Klinische Adviesraad van U-Center is dr. M. Beekers, voorzitter van de Raad van Bestuur van Riagg Zuid. De adviesraad ziet naast het stimuleren en verrichten van wetenschappelijk onderzoek toe op de inhoud en kwaliteit van de behandelingen. "Als Wetenschappelijke en Klinische Adviesraad zullen we er op toezien dat de kwaliteit van de behandelingen op basis van bestaande protocollen en nieuwe inzichten volledig wordt geborgd", licht dr. Beekers toe. "Daarnaast gaan we de mogelijkheden van samenwerking met lokale en regionale zorginstellingen bestuderen om te komen tot een effectief en kwalitatief hoogwaardig zorgaanbod."


- EINDE PERSBERICHT -

Voor meer informatie (