Ingezonden persbericht


(8 april 2008 - Bericht van Vóór de Verandering - Alternatieven voor het neoliberalisme)

P E R S B E R I C H T

Regionalisering als alternatief voor neoliberale globalisering

Amsterdam, Utrecht, 8 april 2008 -
Op 12 april vindt in Utrecht de 4e Dag van Alternatieven plaats. Dit jaar is de bijeenkomst getiteld: 'Regionalisering als alternatief voor neoliberale globalisering'. De dag wordt georganiseerd door Vóór de Verandering en een groot aantal maatschappelijke organisaties en bedrijven verzorgt workshops. Het plenaire programma, met o.a. Dot Keet, wordt geleid door Arie van den Brand (Biologica). Locatie: Christelijk Gymnasium Utrecht, Koningsbergerstraat 2, Utrecht. Tijdstip: 10.00 tot 17.00 uur.

Dot Keet werkt bij het in Zuid-Afrika gevestigde Alternative Information and Development Centre (AIDC). Zij zal vooral spreken over de negatieve gevolgen van EU-beleid voor Afrika, en alternatieven hiervoor aandragen.

Daarna worden vijftien workshops (in drie ronden van vijf) georganiseerd waarbij de slogan Think global, act local wordt gehanteerd. De workshops gaan over diverse onderwerpen zoals: duurzaam globaliseren of regionaliseren (algemeen en over veevoer), EU- en WTO beleid, de mondiale voedselvoetafdruk in relatie tot lokaal beleid, zelfvoorzienend wonen en leven, duurzame regionale voedsel- en energievoorziening. Tijdens deze workshops worden de inleidingen verzorgd door o.a. Wouter van Eck (Milieudefensie), Leon Meijer (CNV), Niek Koning (Wageningen Universiteit), Hugo Polderman (2e Kamerlid SP), Burghard Ilge (Both Ends), Jan Juffermans (De Kleine Aarde), Marta Resink (Omslag), Kees Stad (XminY), Willem Hoogendijk (Stichting Aarde), Joop de Koeijer (Nederlandse Akkerbouw Vakbond), Peter Polder (Peak Oil Nederland), Sander van Bennekom (Oxfam/Novib), Henk Smit (Driekant
Ambachtscentrum), Gert Jan Jansen (Hof van Twello), Jan Henselsmans (Stichting Natuur en Milieu), Mathieu Wagemans (Innovatienetwerk), Jan Gilhuis (Solidaridad), Willem Bos (Ander Europa) en Guus Geurts (Platform Aarde Boer Consument).

Er wordt zowel aandacht besteed aan mogelijkheden tot beleidsverandering op nationaal en internationaal niveau, als aan inspirerende lokale praktijkvoorbeelden. Bezoekers wordt gevraagd actief mee te doen aan de workshops.

Ook is er een informatiemarkt en worden er inspirerende films uit Cuba, Ladakh (India) en Duitsland vertoond.

Tevens presenteert Vóór de Verandering de brochure Regionalisering als alternatief voor neoliberale
globalisering -- Beleid en praktijk, en gaat hierover in discussie met vertegenwoordigers van o.a. de SP en het CDA.

De dag biedt een ontmoetingsplek aan een ieder die geïnteresseerd is in de aanpak van mondiale en lokale sociale- en milieuproblemen, en dit eventueel wil vertalen in activiteiten.

Op deze dag wordt o.a. afstand genomen van de gemaakte politieke keuzes die geleid hebben tot de huidige
concurrentie op de (geliberaliseerde) wereldmarkt, en worden alternatieven voor dit beleid besproken. Ook staat de westerse overconsumptie ter discussie, zeker wanneer deze ten koste gaat van natuur en milieu, en van voorziening van basisbehoeften in ontwikkelingslanden. Er worden grote vraagtekens gezet bij het westers ontwikkelingsmodel, dat gebaseerd is op concurrentie, voortdurende economische groei, olie en een zo hoog mogelijk rendement op kapitaal, en dat zich snel over de aarde verspreidt. De milieu- en sociale problemen zoals klimaatverandering, problemen in de voedselvoorziening, oorlogen om steeds schaarser wordende hulpbronnen en kap van de laatste oerwouden, snel stijgende winsten van multinationals ten opzichte van verdwijnende boeren en het midden- en kleinbedrijf, vragen nu nadrukkelijk om een drastische koerswijziging. Regionalisering kan dan een mogelijk alternatief zijn.

Regionalisering betekent dat productie en consumptie zo veel mogelijk op basis van regionaal aanwezige natuurlijke hulpbronnen plaatsvindt. Het betekent ook dat landen weer de mogelijkheid krijgen hun economieën, midden- en
kleinbedrijf, arbeiders, boeren en natuurlijke hulpbronnen te beschermen tegen (de mythe van) de vrije wereldmarkt. Een regio kan zowel uit een groep van landen zoals de EU, als uit een deel van een land bestaan.

Deelnamebijdrage: 15 Euro (incl. lunch met streekproducten, koffie en thee)

-------

Noten voor de pers

Meer informatie over de sprekers, de inhoud van de workshops, en aanmelding op:
http://www.globalternatives.nl/dva2008

U kunt desgewenst ook persoonlijk contact opnemen met de volgende contact-personen:


- Jan Vugts (013-5425587), jan@bureauverantwoord.nl


- Guus Geurts (020-6387578), guusgeurts@yahoo.com

Meer over de hoofdspreekster Dot Keet:
http://www.tni.org/detail_page.phtml?text10=fellows_keet&menu=13b/

(einde persbericht)

-- Bericht verzonden door
Omslag Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling
voor Vóór de Verandering - Alternatieven voor het neoliberalisme