KNHS


Zoer in grootse vorm in Doha
12 april 2008
Zoer-Lincoln

DOHA (Qatar) (KNHS) - Albert Zoer (Echten) kan terugzien op twee ijzersterke optredens op de tweede dag van de Qatar International Horseshow in Doha. In de eerste wedstrijd op vrijdagavond, met hindernissen op een hoogte van 1.45 m., won Zoer met Lincoln in de barrage overtuigend. In de tweede wedstrijd, met de hindernissen op een hoogte van 1.50 m., werd Zoer gezeten op Okidoki vierde.

In de barrage van de eerste wedstrijd stuurde Zoer de KWPN goedgekeurde hengst Lincoln als snelste foutloos over het door Olaf Petersen ontworpen barrageparcours. Er rustte enige druk op zijn schouders, want als het echt hard moet gaan wordt er gemakkelijk een foutje gemaakt, zoals de Braziliaan Alvaro de Nirando Neto ervoer met Ornella. Zijn tijd was verre weg de snelste, maar een gevallen balkje deed hem op de zesde plaats eindigen. De Belgische Judy Ann Melchior ging met Espoir Z aan de leiding toen Zoer binnenreed. De hengst had de oortjes er op en net als op de openingsavond reed Albert de eerste hindernis aanvallend aan. Maar op donderdagavond toucheerde hij de bovenste paal van de tweede hindernis net te zwaar, waardoor die viel. Daarop besloot de ruiter het gas dicht te draaien. Nu, in de wedstrijd van vrijdag, paste het steeds perfect en op de centimeter en door kort te blijven wenden wist Zoer de tijd van Judy Ann Melchior met maar liefst twee volle seconden te verbeteren. Zoer werd gefeliciteerd door de zoon van de Emir van Qatar, Sheikh Mishal Bin Hamad Al Thani, die net als op donderdagavond op de tribune zat. Op die avond kwam hij echter pas kijken na afloop van de races van volbloed Arabieren, op de naast de springpiste gelegen renbaan. Later op de avond kreeg Sheikh Mishal gezelschap van zijn vader.

Gerco Schröder (Tubbergen), die zich ook voor de barrage had geplaatst, noteerde met Eurocommerce Seattle een springfout en werd negende. Leopold van Asten (Duizel) met VDL Groep Issis du Marais bleef door een springfout buiten de barrage en werd 18de. Jeroen Dubbeldam (Weerselo), die BMC Up and Down aan de start bracht, reed een hele rustige rit en noteerde naast een springfout ook nog een strafpunt voor het overschrijden van de tijd, waardoor hij op de 29ste plaats in de uitslag eindigde.

In de tweede wedstrijd plaatsten zich zeven combinaties voor de barrage. Zoer zette Okidoki, die als vanouds groot en sterk galopperend door de ring daverde, nergens onder druk. Het parcours liep voor de combinatie bijna als vanzelf. Maar het oude probleem dat dit paard door de enorme sprongkracht boven de hindernissen iets tijd verliest kwam wel weer boven. Op zich geen wonder, mede omdat deze wedstrijd de eerste is die weer in de open lucht wordt verreden. Zoer en Okidoki realiseerden een tijd van 41.40 seconden. Eerst dook de Duitser Daniel Deusser met Air Jordan Z daaronder, door de klokken stil te laten staan op 40.71 seconden. Toen was de keus aan zijn landgenoot Marcus Ehning met Vulkano om of hard te gaan, of behoudend te rijden. Ehning besloot om het gas van de hengst Vulkano, die afstamt van Voltaire, vol open te draaien, hij doorsneed de finish in 40.26 seconden en dat bleek goed voor de eerste prijs. De Ier Denis Lynch nestelde zich met Latinus op de tweede plaats, net voor Deusser.

Op zaterdag wordt de eerste wedstrijd in het kader van de Global Champions Tour verreden. Deze wedstrijd wordt live op Eurosport uitgezonden. Aanvang van de uitzending is 19.30 uur.

KNHS Mediavoorlichting,
Jacob Melissen

Meer info zie: www.globalchampionstour.com

Uitslag 1.45 m. springen Qatar:


1) Albert Zoer (Echten) - Lincoln - 0 / 0 - 40.94
2) Judy Ann Melchior (Bel) - Espoir Z - 0 / 0 - 43.20
3) Malin Baryard-Johnsson (Zwe) - H&M Tamina - 0 / 0 - 44.31 10) Gerco Schröder (Tubbergen) - Eurocommerce Seattle - 0 / 4 - 44.06 18) Leopold van Asten (Duizel) - VDL Groep Issis du Marais - 4 29) Jeroen Dubbeldam (Weerselo) - BMC Up and Down - 5

Uitslag 1.50 m. springen Qatar:


1) Marcus Ehning (Dui) - Vulkano - 0 / 0 - 40.26
2) Denis Lynch (Ier) - 0 / 0 - 40.41

3) Daniel Deusser (Dui) - Lantinus - 0 / 0 - 40.71
4) Albert Zoer (Echten) - Okidoki - 0 / 0 - 41.40